Kultura

Prepoznaje pravac Kible – Serdžada koja se sama okreće prema svetom hramu u Mekki

Soner Ozenc, koji živi u Londonu, dizajnirao je serdžadu (platno za obavljanje molitve) koja se sama okreće prema svetom hramu u Mekki (Kibli).

No image - Haber.ba


Soner Ozenc (Foto: anadolija)

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, Ozenc je rekao da je serdžada dizajnirana tako da svijetli pomoću električne energije sa tehnologijom fosfornog printa.

“Serdžada je vrlo praktična, lako se savija i već sam primio nekoliko narudžbi”, rekao je Ozenc i dodao: “U nastojanju da dizajniram platno koje će biti spoj tradicionalnog i modernog, odlučio sam se za svijetleću varijantu. Međutim, muslimani se za vrijeme obavljanja molitve okreću prema svetom hramu u Mekki, tako da sam došao na ideju da bi bilo dobro kada bih na neki način uspio dizajnirati i određivanje pravca Kible. Dosjetio sam se da pomoću digitalnog kompasa ugrađenog u platno pomoću svjetla koje se shodno ovom pravcu pojačava ili smanjuje mogu napraviti i platno pomoću kojeg je moguće obaviti molitvu u pravcu Kible.”

Ozenc je kazao kako platno radi na električnu energiju ili uz pomoć baterija.

Ozenc je izjavio da je za crteže na platnu koristio motiv Sultan-Ahmetove džamije u Istanbulu i simbole raja i pakla (dženneta i džehenema). Naglasio je da je ovo platno moguće koristiti i obješeno na zid da svijetli kao ukras u vrijeme kada se ne obavlja molitva.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh