Kultura

Mostar: U Narodnom pozorištu premijerno izvedena predstava “Ajmo na fuka”

Mostarska publika burnim aplauzom pozdravila je glumce Sašu Oručevića i Roberta Pehara nakon premijere predstave “‘Ajmo na fuka” održane u Sali Narodnog pozorišta u Mostaru, piše Anadolu Agency.

No image - Haber.ba

Predstava je zajednički projekat Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog kazališta u ovom gradu. Scenarij i režiju potpisuje Dragan Komadina. Komadina je u izjavi za Anadolu Agency (AA) kazao kako je večerašnja premijera imala posebnu svježinu, jer je naišla na dobar prijem mostarske publike.

“Presretan sam da sam darovao ovu predstavu mome gradu. Ovo je moja prva predstava u mom gradu i o mojim problemima”, rekao je Komadina koji nije krio ambiciju da želi podijeliti te osjećaje sa kulturnom javnosti ne samo u Bosni i Hercegovini već i cijeloj regiji. “Zašto ne i za našu dijasporu, ako se ukaže prilika i izvan područja bivše Jugoslavije”, kazao je, dodajući kako smatra da je predstava itekako laka za gostovanja.

Na pitanje koliko je teško biti i scenarista i i režiser, Komadina kaže da je to jedino moguće u uvjetima kakvi su u Mostaru, jer klasičnom metodom teško bi bilo postići onaj nužni umjetnički šarm koji će se dopasti mostarskoj publici.

Otkrio je kako je tekst zapravo nastajao na probama sa glumcima Oručevićem i Peharom tako što je svako od njih u replike unosio vlastiti doživljaj dramske situacije.

Radnju drame prati nenadmašni mostarski takmičarski duh koji pledira vječnost. Naime, prati životne priče vojnika Armije BiH i HVO-a, sve njihove sličnosti i različitosti s naglašenom notom pučkog liskaluka. Značajan dio drame događa se i nakon što su vojnici poginuli dok je jedan drugom na ratnoj liniji razdvajanja donosio kafu.

Premijeru predstave prisustvovali su i poznati bosanskohercegovački režiseri Gradimir Gojer i Ahmed Imamović. Gojer u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazao kako se radi o dva odlična glumca i kako je ova predstava od velike važnosti za Mostar.

“Radi se o drami koja u jednom postmodernističkom tonu reinkarnira situacije koja nas sve mora zabrinuti. Posebno je značajna što je predstava na momente i autoironična”, ocijenio je Gojer.

Ipak, istakao je kako smatra da bi bilo dobro da tekst doživi još neka viđenja i da je vide i drugi bosanskohercegovački režiseri.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh