ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Kultura

Vrhunski prostor – U četvrtak u Sarajevu otvarenje Galerije 11/07/95.

U četvrtak 12. jula u Sarajevu će biti otvorena Galerija 11/07/95. Radi se o vrhunskom galerijskom prostoru uređenom po najvišim svjetskim standardima i opremljenom sofisticiranom tehničkom opremom i infrastrukturom.

No image - Haber.ba


Galerija 11/07/95. (Foto: source)

Izložbena postavka Galerije 11/07/95 smještena je na 300 m2, veći dio galerijskog prostora namijenjen je stalnoj izložbenoj postavci, dok je drugi dio galerije predviđen za privremene izložbe.

Autori stalne postavke i izlagači su:

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari,
Udruženje Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa,
Institut za nestale BiH,
Inicijativa mladih za ljudska prava YIHR / Fama,
Cinema for Peace Foundation / Videoarhiv genocida / Genocide Film Library Bosnia-Herzegovina
fotograf Tarik Samarah

Multimedijalna postavka, čiji je cilj sačuvati sjećanje na stradanja Srebreničana, prva je postavka ove vrste u Bosni i Hercegovini, a posjetiocima nudi autorske fotografije Tarika Samaraha, videodokumente – Mapiranje genocida i izjave preživjelih svjedoka, portrete stradalih i mape lokacija do sada pronađenih masovnih grobnica. Ideja otvaranja Galerije 11/07/95 pažljivo je pripremana i razvijana nekoliko godina, a presudnu ulogu u njenoj realizaciji imale su Opština Stari Grad i TIKA – Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju, koja je finansirala projekt.

Opština Stari Grad sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem na čelu jedini je nivo vlasti koji je podržao ovaj značajan projekt. “Bez ikakvih političkih konotacija, podržali smo projekt memorijalne galerije, jedine takve u Bosni i Hercegovini, prvenstveno vođeni idejom da se 11. juli 1995. nikome nikada ne ponovi i da se taj dan nikada ne zaboravi”, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Direktor TIKA-e za BiH Zulkuf Oruč podsjeća kako je Srebrenica bolna tačka ne samo za Bošnjake, već i za turski narod, ali i cjelokupno čovječanstvo, a Galerija 11/07/95 samo je još jedan simbol privrženosti turskog naroda narodu Bosne i Hercegovine.

“Turska država cijeni stabilnost i budućnost Bosne i Hercegovine, a ovim projektom dajemo svoj doprinos kulturi sjećanja, kako se historija ne bi ponovila i kako bi nove generacije u budućnost mogle gledati sa nadom i sigurnošću”, dodao je direktor TIKA-e, glavnog donatora Galerije. “Memorijalna galerija pruža mogućnost preživjelima i cjelokupnoj zajednici da se suoče sa tragedijom Srebrenice na način koji je prvenstveno estetski, ali i dokumentaristički i lišen bilo kakve provokativnosti”, kazao je Oruč.

Obimni građevinski radovi, koje je prethodnih mjeseci u prostoru Galerije 11/7/95 vršio H.M.I. inžinjering, po projektu arhitekata Nedžada Hrelje i Lade Maglajlić, te uz grafičko oblikovanje Enesa Huseinčehajića rezultirali su izložbenim prostorom koji će i enterijerom i postavkom biti ponos grada i države.

Galerija 11/07/95 će biti otvorena na adresi Trg fra Grge Martića 2, na četvrtom spratu. Galeriju vodi Udruženje Kultura sjećanja, a predstavnik organizacije Ivica Pandžić kaže kako je otvaranje Galerije zakazano za 12. juli iz simboličnih razloga.

“Izabrali smo upravo ovaj dan, koji će biti i dan galerije, kako bismo označili taj dan poslije, dan od kojeg i počinje kultura sjećanja i sjećanje na genocid počinjen u Srebrenici”, kaže Pandžić.

Svi koji žele posjetiti galeriju to mogu učiniti tokom 12. i 13. jula, od 09.00 do 21.00 sati, te od 27. jula, kada će galerija i zvanično biti otvorena za javnost.

(source)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh