Humanost

Humanitarne zvijezde BiH i Hrvatske igrale u Travniku: Ne treba nam suživot, nego život

Sva sredstva od prodatih ulaznica biće iskorištene za opremanje IT učionica u Katoličkom školskom centru “Petar Barbarić” i Srednjoj školi u Travniku

Na travničkom stadionu “Pirota”, pred blizu četiri i pol hiljade gledatelja, odigrana je humanitarna nogometna utakmica u kojoj su snage odmjerili zvijezde Bosne i Hercegovine i Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

U bh. timu nastupili su brojni sportisti, političari i poznate ličnosti, dok su boje “vatrenih” branili reprezentativci iz 1998. godine. Događaju je prisustvovao i legendarni Miroslav Ćiro Blažević, koji je nedavno proglašen za počasnog građanina Travnika.

Rezultat je danas bio u drugom planu, a organizatori utakmice istakli su da je cilj utakmice humanitarnog karaktera, jer sva sredstva od prodatih ulaznica idu za dvije škole u Travniku. Za katolički školski centar “Petar Barbarić” i za Srednju školu Travnik, koja je u izgradnji, a svrha je opremanje IT učionica.

Gost ovog događaja bio je i predstavnik EU delegacije u BiH Johann Sattler, kome je uručena lopta s potpisom svih igrača s ove utakmice. Sattler je naglasio kako današnja utakmica predstavlja investiciju u bolji život budućih naraštaja.

“Današnji događaj označava početak brojnih aktivnosti povodom obilježavanja Dana Europe. Rat u Ukrajini nas podsjeća da se mir ne može uzeti zdravo za gotovo i da mir nema cijenu. Cilj Evropske unije je stvarati bolju i mirniju budućnost. Presretan sam što današnja utakmica predstavlja investiciju u bolji život budućih naraštaja. Živjela Bosna i Hercegovina, živjela Hrvatska, živjela Evropska unija”, naglasio je Sattler.

Vlatko Glavaš, bosanskohercegovački političar i bivši nogometaš, kazao je da na Balkanu nije potreban suživot nego život.

“Bit će mi drago ako ovo postane tradicija i da se ovakvi susreti igraju u svim gradovima BiH. Poručio bih onima koji u zadnje vrijeme ne vole našu zemlju da nama ne treba suživot, nama je potreban život. Bosna i Hercegovina je naša jedina domovina i moramo je malo više voljeti”. zaključio je Glavaš.

Zlatko Dalićm izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, kazao je da moramo podržavati jedni druge i da je to jedini način za bolji život u okruženju.

Za humane zvijezde Hrvatske nastupili su Vladimir Balić, Boris Živković, Mato Neretljak, Tomislav Mikulić, Zlatko Dalić, Nenad Pralija, Niko Kranjčar, Mario Stanić, Robert Špehar, Goran Vlaović, Ivica Olić, Vladimir Vasilj, Amir Kazić Leo, Slaven Knezović Grof, Dubravko Šimenc, Kazimir Vulić, Mario Lučić, Miroslav Bičanić, Milan Stjelja, Roberto Alviž, Darko Čordaš, Dražen Besek, Antun Labak, Josip Kupreškić, Ivica Martić, Stjepan Jukić, Frano Ridjan, Božidar Antolec, Nikola Krišto, Stipe Pletikosa, Ivica Šurjak, Alen Boksic, Zeljko Ackar, Jerko Leko, Martin Banović…

Spisak domaćeg selektora Fuada Muzurovića: Almir Tolja, Damir Špica, Miro Klaić, Gradimir Crnogorac, Jasmin Hukić, Enes Mešanović, Edin Mujčin, Vlatko Glavaš, Mirza Varešanović, Senad Repuh, Alen Škoro, Rusmir Cviko, Damir Hadžić, Elvir Bolić, Đelaludin Muharemović, Zlatan Muslimović, Vladan Grujić, Darko Maletić, Vule Trivunović, Nikola Nikić, Samir Avdić, Dževad Poturak, Saša Papac, Darko Ljubojević, Dalibor Šilić, Amel Tuka, Nihad Ribić, Bulend Biščević, Nermin Šabić, Amer Halep, Midhet Sarajčić, Senad Brkić, Vitomir Paškalj, Adnan Hadžić, Niko Cvitanović, Bekir Ferizović, Goran Dujić, Sead Karakaš, Miroslav Blažević (Ćirin sin) i Johann Sattler.

Učešće na ovom događaju uzeli su i brojni bosanskohercegovački sportisti među kojima je i atletičar Amel Tuka.

Susret je završen rezultatom 5:5. Hadžić je postigao hat-trick za BiH. Za BiH su još pogađali Tuka i Glavaš. Po dva gola za Hrvatsku su postigli Olić i Vlaović, dok je mrežu domaćina tresao i Kuprešić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh