Humanost

JASMINU POTREBNA INVALIDSKA KOLICA I KREVET: BUDIMO HUMANI I POMOZIMO

Okrutna je životna sudbina Jasmina Deranića (32), koji od djetinjstva bije bitku s dijabetesom, opakom bolešću koja je napala njegovo zdravlje.

Jadmin Deranić - Hayat

Zbog uznapredovale bolesti koja mu je ugrozila život nedavno mu je amputirana lijeva noga u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Jasmin živi s majkom Nerminom Islamović, a o njihovim životnim problemima “Nezavisne novine” su pisale nekoliko godina ranije, jer je ovaj mladi čovjek godinama vodio borbu za spas vida, koji mu je bio također ugrožen zbog dijabetesa. U nekoliko navrata bio je podvrgavan operacijama očiju u zemlji i regionu, ali sve uzalud, jer je opaka bolest bila jača pa je Jasmin gotovo u potpunosti izgubio vid, a dijebetes se proširio na druge dijelove tijela ugrozivši mu život. prneosi “Hayat“.

Jasmin se trenutno oporavlja od operacije, a trenutno jedan od njegovih najvećih problema je što nema adekvatan krevet za boravak, kao i neophodna invalidska kolica.

U prošlosti su majci i sinu pomagali dobri ljudi, a takvoj pomoći se nadaju i sada. p
Krevet u kojem sada ležim nije bolnički, neuslovan je i već osjećam bolove u kičmi. Kada bih mogao dobiti neki drugi krevet, bio bih zadovoljan, kao i invalidska kolica – kaže Deranić.
On s majkom živi u maloj kući u selu Kruhari, nadomak Sanskog Mosta, a jedina primanja koja imaju je socijalna pomoć u mjesečnom iznosu od oko 400 maraka. Međutim, to je nedovoljno kako bi njih dvoje imali sve što ime je potrebno, jer su primorani da plaćaju skupe lijekove.

Kada platimo sve neophodne režije, lijekove i druge troškove, za život malo preostaje. Jasmin je mnogo omršavio poslije operacije i potrebna mu je kvalitetnija ishrana, a ja nemam dovoljno sredstava da mu to obezbijedim – žali se majka.

Deranić od svoje četvrte godine boluje od dijabetesa, opake bolesti koja je ostavila trajne posljedice po njegovo zdravlje, a ugrozila mu je i život, pišu nezavisne.
Svi koji žele pomoći majci i sinu više informacija mogu dobiti na telefon 061 699 754.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh