Humanost

Na današnji dan 1992.godine ubijen je Fočak Sekula Stanić: “Ubijen je spašavajući drugačijeg”

Sekul Stanić, doktor je koji je pomagao Bošnjacima u svom rodnom gradu Foči za vrijeme rata u BiH. Zbog toga je ubijen 17. decembra 1992. godine u policijskoj stanici Miljevina

Fočak, doktor Sekula Stanić za vrijeme rata zaštitio je mnoge sugrađane od zvjerskih stvari koje su se činile. Zašitio je djecu, žene, i trudnice od maltretiranja, silovanja i ubijanja.

Za njega vjera i nacija nisu bile valjan razlog svega što se čini, te je svoje neslaganje i nezadovoljstvo pokazivao jasno i vrlo otvoreno.

Kada je vidio da srpske snage pale kuće koje su pripadale muslimanima, dok njegova stoji netaknuta, odlučio je izvući fotelju na ulicu. Zapalio je vlastitu kuću, sjeo u fotelju i gledao kako se sve pretvara u prah, prenosi byka.

Nagrada za njegovo dobročinstvo, karakter i svjetonazor bila je ni manje ni više nego – smrt.

Sekula Stanić ubijen je 17. 12. 1992. godine u policijskoj stanici Miljevina.

Kultura sjećanja nasušna je potreba. Uvijek su se razne ideologije rojile, ali glas razuma utjelovljen u nekom čovjeku po svaku cijenu je ostajao neukaljan, pribran, i na strani pravičnosti. Sjećati se ovakvih ljudi naša je dužnost, amanet!

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2842271279352519&id=100007090246438


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh