Humanost

Pomozimo Bosninoj legendi: Zdravko Čečur nas treba

Zove me prijatelj, kaže:„Hajde, majke ti, napiši nešto, hoćemo da se organiziramo i pomognemo našoj legendi, treba mu za terapije.“

Zdravko Čečur- Avaz

Naravno. Sjedam, hoću što prije da napišem. Rak ne čeka. Tražim neku poveznicu: Sarajevo, Trebinje, sport, kafana, bilo šta, samo da započnem priču, prenosi leutar3.net.

“Guglam” o našoj legendi, nailazim na priču o njegovom kumu Pimpeku: Izašao na pogrešan izlaz, vidio da mu nema auta, te se nonšalantno vratio u kafanu na još jedno piće, zvao policiju i prijavio krađu (i evo na sat prije slanja teksta saznam iz prve ruke da je to bilo kod Bajice u Taverni).

Identična stvar

Eto poveznice! Moj prijatelj s početka teksta je uradio identičnu stvar. Dakle, poveznica su raja, kafana, smijeh, gradski duh, takozvana šuplja i njeno drugo ime – zaje*ancija. Prijeratno Trebinje i Sarajevo su imali u tom segmentu jaku sličnost, kojoj ni različitosti dijalekta, podneblja, historije, veličine i značaja nisu mogli ništa.

Zahvaljujući tome je i Čeča uspio bez problema da se asimilira u društveni, sportski i noćni život Sarajeva 70-ih, bez ikakvih problema.

Dakako, pomogle su tome i njegove igre i doprinos da Bosna napokon uđe u prvu ligu Juge, ali duboko vjerujem da bi i bez toga taj raspoloženi i nasmijani dugajlija osvojio srca Sarajlija. Bit će zeznuto mlađima, ako nisu čuli za likove iz teksta, dočarati te veličine, piše “Avaz“.

Ali, hajde da probamo: Čečin saigrač i veliki prijatelj Žarko Varajić drži još aktuelni rekord u broju koševa na finalnoj utakmici Eurolige. Nikšićanin je zavukao Emersonu Varezeu u finalu 47 komada.

To vam je današnji Nando de Kolo na kvadrat. Mirza Delibašić, Čečin kum… ne znam gdje upakovati tu veličinu. Luka Dončić za jedno 10-ak godina?

Bez mjesta za negativne misli


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh