Humanost

Tuzla: Porodica umrle u najtežim trenucima pokazala humanost, spašena tri života

Nakon 16 mjeseci zastoja, u Federaciji BiH su urađene prve kadaverične transplantacije kojima su u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla spašena tri života!

Operacija - Net.hr

Kako je za “Radio Sarajevo” rekao Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, sa 25. na 26. decembra urađene su transplantacije jetre i dva bubrega, ali i dvije rožnice.

“Doktori su dobili pristanak porodice. Osoba koja je preminula nije imala potpisanu donorsku karticu, ali je za života rekla da to želi. I porodica je dala pristanak. To je ono što mi govorimo kako je važno razgovarati s porodicom“, istakao je Žuljević.

Kazao je da porodica umrle osobe želi ostati anonimna i da će to poštovati.

Dodao je da su sretni što su se napokon kadaverične transplantacije pokrenule s mrtve tačke, te da i ovo što se desilo dokazuje da se može, samo treba volja.

“Prije svega želimo da se zahvalimo porodici preminulog donora na hrabroj i humanoj odluci. Također hvala svima koji su na bilo koji način učestvovali u transplantacijskom procesu te na taj način podarili novu šansu za život transplantiranim pacijentima”, naveli su iz Udruženja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh