Humanost

Pomozite da mala Nedžma prohoda

Dvoipogodišnja djevojčica Nedžma Bečak iz Kaknja rođena je s anomalijama nogu i deformacijom kukova, o čemu je naš list pisao, a ovih dana pokrenuta je akcija “Apel da Nedžma prohoda”.

Nedžma Bečak - Avaz.ba

Supružnici Bečak tokom trudnoće redovno su posjećivali ginekologa i obavljali kontrolne preglede, o čemu svjedoče i nalazi ljekara koji su sve vrijeme tvrdili da je s bebom sve u redu. Saznanje da su dobili dijete s anomalijama bio je veliki šok za sve njih.

Beba je odmah poslije rođenja hitno prebačena na liječenje u zeničku bolnicu. Rođena je s anomalijama kuka, zbog čega joj noge idu prema ramenima. Desna noga je u predjelu koljena spojena kožicom.

Sa svega jedanaest dana života operirana joj je i kičma i od tada djevojčica stalno po bolnicama u Zenici i Sarajevu. Svijetla tačka u cijeloj priči, kako priča Ernad, otac djevojčice, jeste što se desna noga, koja je, također, stajala prema ramenima, vratila prema dolje.

Nedžma Bečak – Avaz.ba

Međutim, lijeva noga je podvijena i spojeni su joj mišići i koža. U stopalima nema nikakvu funkciju i oba stopala su blago uvijena prema unutra. Do sada je nosila samo tegove i kaiševe, a dobili smo obećanje od ljekara u Sarajevu da će, kada napuni godinu, biti operirana – priča Bečak za “Avaz“.

Porodica je razočarana što od operacije nikad nije bilo ništa. Uvidjevši kakvo je stanje u BiH, odlučili su potražiti pomoć u Turskoj.

Doktori u Turskoj misle da joj mogu pomoći. Naravno, potrebno je više operacija i oporavak će trajati dugo. Ali, sve je to itekako skupo. Dobri ljudi, pomozite da naša Nedžma prohoda – govori on.

Zbog činjenice da im se na putu da njihova Nedžma stane na noge našao finansijski problem, odlučili su pokrenuti akciju kojom pozivaju sve ljude dobre volje da im, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu da prikupe novac.

Predračun za kliniku „Acibadem“ iznosi 34.100 eura.

Osim oko 3.500 maraka potrebnih za prvi pregled, porodici treba i novac za putne troškove, smještaj i hranu. Njihova djevojčica danas puže, kreće se, ima funkcije u koljenu i kukovima. Roditelji imaju samo jednu želju, da njihova djevojčica stane na svoje noge i ima djetinjstvo, ali i život dostojanstven čovjeka.

Kako pomoći

Svi zainteresirani koji žele pomoći porodici Bečak mogu to učiniti uplatom na žiroračun 1995-1160-3461-5614, Sparkasse Bank, na ime Mirnesa Bečak. Za uplate iz inozemstva: Mirnesa Bečak, Sopotnica 60, Kakanj, SWIFT CODE: ABSBBA22, Sparkasse Bank DD BiH, Zmaja od Bosne 7, BIH – 71 000 Sarajevo, IBAN : BA 39-1995-1160-3461-5614.

Pozivom na humanitarni broj donirate 2 KM: 090 291 001


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh