Humanost

Težak život supruge poginulog pripadnika Armije RBiH: Slobodanka živi u mraku i bez vode

U mraku, bez struje i vode, penzionerske dane provodi 73-godišnja Slobodanka Čamdžić, supruga poginulog pripadnika Armije RBiH Živka Vasića.

Slobodanka Čamdžić - Avaz.ba

U barakama

Njen dom nalazi se u barakama u tuzlanskom naselju Kojšino, a s njom živi Dragan, sin iz prvog braka, koji nema nikakvo zaposlenje. Drugi sin Slobodan, kako kaže, nalazi se na liječenju…

Živimo od moje penzije, od 371 KM. Radila sam 32 godine u preduzeću ‘Umel-Dalekovodmontaža’. Kao nevjenčana supruga poginulog borca nisam ostvarila nikakva prava. Rekli su mi da na vrijeme nisam podnijela zahtjev. U braku sa Živkom Vasićem bila sam deset godina, a naš sin Slobodan imao je osam godina kada mu je otac poginuo – priča Slobodanka (73). Tridesetak kvadrata prostora u kojem živi dvije godine nije okrečila. Mjesecima nema struje zbog duga od 700 KM, a ni vode, jer nije imala 350 KM da se spoji na novu mrežu gradskog vodovoda.

Kada padne mrak, i u mom životu se smrkne. Pod svijećom jedemo ono što donesem iz Narodne kuhinje, a vodu donosim u kanisterima od komšinice. Dug za struju je oko 700 KM, a za priključak na vodu potrebno mi je 350 KM. Imam i dug za vodu, ali bih to platila na rate ako bi me ponovo spojili na vodovod – kaže ona i dodaje da bi radila i u poznim godinama da joj zdravlje dopušta.

Ispod dostojanstva

Najveća novogodišnja želja je da ponovo u svom skromnom domu dobije struju i vodu…

Treba nam, iskrena da budem, hrane i odjeće. U jednim čizmama hodam već desetu godinu. Zaista je ovo život ispod svakog ljudskog dostojanstva. Preko vikenda imamo veknu hljeba i nekoliko kobasica jer kuhinja ne radi – govori ona.

Ako želite pomoći Vasić, možete je posjetiti na adresi Kojšino 146 u Tuzli ili kontaktirati na broj telefona 061/232-878.

Živko poginuo od granate

U knjizi o poginulim borcima Drugog korpusa Armije RBiH navodi se da je Živko Vasić poginuo 18. januara 1994. godine. S još sedam saboraca spremao se za polazak na ratište kada je pala granata u kasarnu Šićki Brod i pobila ih.

Živko je od prvih dana agresije bio pripadnik Druge tuzlanske brigade, a, kako je navedeno u knjizi, sa suprugom Slobodankom i sinom Slobodanom živio je u naselju Slavinovići, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh