Humanost

SRETNO DJEVOJČICE: Mala Ivana ide u Pariz na liječenje

Klinika za dečiju onkologiju “Gustav Rosi” u Parizu spremna je da na liječenje primi teško bolesnu Ivanu Bjelogrlić (3), djevojčicu iz Istočnog Sarajeva.

Ivana Bjelogrlić - Facebook

Dokumentacija iz Francuske je u petak stigla u Fond solidarnosti za liječenje djece iz RS u inostranstvu, potvrdila je za “Srpskainfo” direktorka ovog Fonda Jasminka Vučković, uz napomenu da su roditelji dostavili i predračun, kojim se potvrđuje da će Ivanino liječenje koštati 295.249 eura.

Danas se o Ivaninom daljem liječenju trebala izjasniti stručna komisija, a konačnu odluku će, kako je i propisano, donijeti Upravni odbor Fonda solidarnosti. Ukoliko odluka bude pozitivna, Fond solidanosti će, kao i u svim dosadašnjim sluačajevima, u potpunosti izmiriti troškove liječenja djevojčice.

Tako se konačno nazire svjetlo na kraju tunela za malenu Ivanu, koja se već godinu dana bori život. Podsjećamo, trogodišnjoj Ivani Bjelogrlić iz Istočnog je u septembru prošle godine dijagnostikovan tumor bubrega, koji se nastavio širiti na druge organe, čak i nakon operacije.

Direktorica Fonda solidarnosti RS kaže da je upoznata sa tokom Ivaninog liječenja, da se djevojčica već godinu dana liječi u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci i da sa majkom boravi u Roditeljskoj kući. Navodi da je razgovarala s Ivaninom majkom i objasnila joj kakva je procedura.

“Objasnila sam joj da treba da podnese zahtjev i dostavi dokumentaciju i da ćemo potom odlučiti u najkraćem mogućem roku. U petak je dokumentacija kompletirana, te je omogućeno da se o Ivaninom daljem liječenju odlučuje u skladu s propisima po kojima radi Fond solidarnosti”, pojasnila je Vučkovićeva.

Dodala je da ona ni u jednom, pa ni u ovom slučaju, ne može unaprijed reći kakva će biti odluka.

“Nikome ko dostavi zahtjev ne mogu unaprijed reći: to će biti riješeno. Odluku ne donosim ja; kompletnu medicinsku dokumentaciju analizira stručna komisija i daje prijedlog za dalje liječenje, a nakon toga Upravni odbor na osnovu kompletne dokumentacije donosi odluku o daljem liječenju. Nadam se da će, ako sve bude teklo po planu, UO odluku donijeti do kraja ove sedmice”, kaže Jasminka Vučković.

Konotroverze u vezi sa Ivaninim liječenjem izazvalo je to što je u međuvremenu Crveni krst u Istočnom Sarajevu pokrenuo humanitarnu akciju za prikupljanje novca za Ivanino liječenje. Iako je Ivanina majka Nina Bjelogrlić, inače doktorka u Domu zdravlja, na pres konferenciji povodom početka akcije izjavila da je Fond solidarnosti „voljan da pomogne“ liječenje njene kćerkice, ova situacija je ipak pobudila sumnje. Podsjećamo, jedan od glavnih motiva osnivanja Fonda solidarnosti bio je upravo da se bolesna djeca i njihovi roditelji, uz svu muku, oslobode dodatnog tereta oko prikupljanja novca kroz humanitarne akcije.

“Svi roditelji imaju legitimno pravo da pokrenu akciju prikupljanja novca. Međutim, ukoliko odobrimo sredstva za liječenje, onda novac prikupljen u akciji neće biti potreban za tu namjenu, jer će kompletno liječenje biti plaćeno iz sredstava Fonda solidarnosti RS. Roditelji, naravno, imaju i dodatne troškove i sigurno su već finansijski iscrpljeni, pa će im novac vjerovatno biti potreban”, kaže direktorica Fonda solidarnosti.

Fond solidarnosti je do sada obradio skoro 200 zahtjeva i odobrio sredstva kojima je finansirano liječenje 150 djece. Svi podaci o poslovanju Fonda javno su dostupni na zvaničnoj veb stranici. Lični podaci o bolesnoj djeci i njihovim porodicama su zaštićeni, kako bi se sačuvala njihova privatnost.

U humanitarnoj akciji za liječenje male Ivane Bjelogrlić do sada su učestvovali brojni građani, lokalne zajednice, sportisti. Od juče je u funkciji i humanitarni broj 1458 za prikupljanje novca za nastavak liječenja male Ivane. Zakazana su i dva humanitarna koncerta za bolesnu djevojčicu.

Kako je za “Srpskainfo” rekao Ranko Skakavac, predsjednik Crvenog krsta Istočne Ilidže, koji vodi ovu akciju, „mimo sredstava Fonda solidarnosti za liječenje u klinici u Francuskoj, maloj Ivani će biti potrebno još mnogo novca za liječenje i oporavak”.

Skakavac nije mogao precizirati koliko je novca do sada prikupljeno u akciji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh