Humanost

OLX.ba u kampanji za prevenciju karcinoma dojke

Mjesec oktobar je protekao u znaku prevencije karcinoma dojke, čemu se pridružio i najposjećeniji oglasnik u BiH, OLX.ba.

No image - Haber.ba

Nizom aktivnosti smo imali za cilj povećati svijest o važnosti prevencije i težini oboljenja, te ohrabriti bh. građane da se pravilno i redovno kontrolišu kako bi izbjegli teže posljedice.

OLX.ba je ovom prilikom, u saradnji sa kompanijom Roche, svim OLX korisnicima, njih 954, koji su tokom kampanje ispunili edukativnu anketu dodijelio 50 OLX kredita, protuvrijednosti 5 KM.

Napominjemo, svaka osma žena će tokom svog života oboljeti od raka dojke, a svake godine se u Bosni i Hercegovini dijagnostikuje više od 1400 novih slučajeva ove bolesti.

Karcinom dojke se može pojaviti u svakoj životnoj dobi. Najčešći je oko i nakon menopauze. Rizik za razvoj karcinoma dojke je češći kod osoba kod kojih postoji pozitivna porodična anamneza (rak u porodici), zatim kod žena sa ranom menarhom i kasnom menopauzom, kod žena koje nisu rađale, kod žena koje su prvo dijete rodile nakon tridesete godine života, koje duže vrijeme koriste hormonsku terapiju, alkohol, duhan, koje su gojazne i fizički neaktivne.

Važnost preventivnih pregleda ne završava sa mjesecom oktobrom, te apelujemo na sve bh. građane da se redovno kontrolišu i brinu za svoje zdravlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh