Humanost

Kćerka Sabine Kadić iz Gradačca se danas vodi kao živa: “Nakon poroda su mi rekli da je umrla, pomozite mi da pronađem svoju Zerinu”

Stotine roditelja iz zemalja bivše Jugoslavije, a ponajviše iz Bosne i Hercegovine, već godinama tragaju za svojom djecom.

No image - Haber.ba

Uglavnom su to priče o novorođenim bebama kojima se poslije rođenja gubi svaki trag. Kako su i ranije mediji pisali sumnja se da je u posljednjih 50 godina samo iz BiH i Srbije nestalo više od 10.000 beba.

Priča svih roditelja je manje-više ista, trudnoće su bile uredne, djeca su rođena na termin ili malo ranije, a sve što onda ostane majkama je prvi plač njihovog djeteta, i… Odnesene su u inkubator, ili da ih okupaju, da bi ujutro majkama bilo saopćeno kako su im djeca mrtva, piše “Hayat“.

Bez daljnjih objašnjenja, otpusnog pisma i tijela djeteta, majke bi bile upućene kućama. Kada bi tražile tijelo ili mogućnost da vide dijete, uglavnom su dobivale nesuvisle odgovore.

Donosimo vam jednu takvu priču, koja se desila u Gradačcu, a majka Sabina Kadić i nakon 28 godina traži svoju kćerku Zerinu. Njen apel ovih dana je obišao društvene mreže.

Sabinin apel prenosimo u cjelosti:

Sabina Kadić je u potrazi za svojom kćerkom za koju su joj 1991. godine u porodilištu u Gradačcu kazali da je umrla. Međutim, ova majka godinama osjeća da njena Zerina nije umrla, a nedavno je došla i do informacija iz matičnog ureda, da se njena kćerka vodi kao živa.

– 24. februara 1991.godine, u porodilištu u Gradačcu, rodila sam djevojčicu, u sedmom mjesecu trudnoće. Odmah po rođenju, pokazali su mi bebu i kazali da hitno mora biti prebačena u Tuzlu, u inkubator, zato što je prijevremeno rođena beba.Nakon dva dana, došli su i rekli da je beba umrla. Bila sam u šoku. Nakon toga, moj muž je otišao u Tuzlu, ali su mu doktori rekli da će beba biti pokopana tamo, te da su oni sve sredili. Nije dobio priliku da vidi dijete, niti bilo kakav dokument ili informaciju o mjestu gdje su navodno sahranili bebu. Moje srce svih ovih godina osjeća da je moja Zerina živa. Ja sam tek prošle godine saznala za aferu s bebama, te sam počela da istražujem.

– U matičnom uredu u Gradačcu sam dobila informaciju da se moja Zerina vodi kao živa, te da ima i matični broj. Ja osjećam da je ona živa i želim da je pronađem, želim da zna da ima mamu, brata i sestru. Naša krvna grupa je 0 pozitivna. Molim dobre ljude da podijele moj post kako bih pronašla svoje dijete. Ne prođe niti jedan dan da ne mislim na nju.

Sabina je priložila i svoju fotografiju iz mlađih dana, kako bi joj ljudi dobre volje u slučaju da vide Zerinu mogli pomoći.

– Ovo je moja fotografija iz mlađih dana, odnosno kada sam imala 28 godina. Molim sve djevojke koje sumnjaju da su usvojene, da mi se jave. Nadam se da moje srce ne griješi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh