Humanost

Novcem od malinjaka osigurati stipendije za talentovane učenike

Branje malina - Ilustracija

Advertisements

Idejom uposlenika Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” i njihovih dosadašnjih stipendista, pokrenut je projekt “Malinjak Girona”. Novac od prodaje bit će usmjeren na stipendiranje osoba s invaliditetom, talentovane djece i mladih te učenika i studenata romske nacionalne manjine.

Predstavnica Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” Melina Dželović kazala je u razgovoru za Fenu da su krajem 2016. godine zasađene prve maline, a da berbu očekuju ovog ljeta.

Glavni cilj tog projekta je, kaže, pružiti mogućnost njihovim stipendistima i volonterima da steknu nova znanja i vještine, da se upoznaju sa svojim vršnjacima te da kvalitetnije provode slobodno vrijeme.

Malinjak ne bi mogao biti uspostavljen bez finansijske podrške Provincije Girona iz Katalonije, Španija, koji su prepoznali dosadašnji rad Udruženja i vrijednost ideje tog projekta.

– Naši uposlenici i volonteri i stipendisti su aktivno učestvovali u svim aktivnostima koje su do sada provedene, priprema zemljišta, sadnja, prihrana, uspostavljanje sistema za navodnjavanje, održavanje nasada i plantaže, berba, a sve s ciljem da se od prodaje ploda maline prikupe sredstva za stipendiranje korisničkih grupa – istakla je Dželović.

Malinjak se prostire na površini od 1.5 hektara u mjestu Malešići u općini Ilijaš.

– S obzirom na činjenicu da smo u procesu prve berbe, da nas vremenski uslovi nisu najbolje poslužili, ali i zbog nedovoljnog broja aktivnih volontera i građana uspjeli smo nabrati nešto više od jedne tone ploda maline sorte vilamet i miker. Trenutno smo u iščekivanju za berbu treće zasađene sorte – polke – dodala je.

Polovinom juna pokrenuli su i akciju “Ugodno, korisno, humano” kroz koju su pozvali građane da im se pridruže u branju malina, i na taj način budu uključeni u stipendiranje mladih kojima je novac zaista potreban.

Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” je osnovano dobrovoljnim udruživanjem građana 28. jula 1994. godine, kao nevladina, nestranačka, neprofitna i multinacionalna organizacija, s ciljem materijalne podrške djeci koja su u ratu izgubila roditelje, zatim osobama s invaliditetom, talentovanoj djeci, nacionalnim manjinama i socijalno ugroženoj djeci i mladim kako bi kvalitetno završili školovanje i postali progresivni članovi društva.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh