ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Humanost

Ko je Agan Hodžić, čovjek koji je narodnim kuhinjama ostavio milion maraka

Tri sarajevske narodne kuhinje, “Stari Grad”, “Merhamet” i “Crveni krst FBiH”, dobile su nevjerovatne donacije vrijedne čak milion konvertibilnih maraka.

selo Kovanj - Fokus.ba

Novac je u testamentu donirao Kanađanin Agan Hodžić, koji je rođen 1930. godine u selu Kovanj, nedaleko od Rogatice.

Agan Hodžić je preminuo 2015. godine, a tokom života je donio odluku da svoje bogatstvo pokloni onima kojima je pomoć najpotrebnija.

“Agan je otišao u Kanadu davno prije rata. Obogatio se i svi Rogatičani ga se sjećaju kao dobrog i vrijednog čovjeka. Nakon što su povratnici počeli obnovu kuća u Kovanju, odakle su svi tokom rata protjerani, Agan je pomogao obnovu džamije u svom rodnom selu. Kažu da je dao 100.000 KM”, kaže za “Fokus.ba” Rogatičanin Izet Ćatić.

Agan je za života pomagao i porodicu i svoje bivše komšije. Njegov brat Ćazim prije rata je bio vozač hitne pomoći u Rogatici i svi su ga poznavali.

Testament, kojim je novac donirao narodnim kuhinjama napravio je sedam godina prije smrti, tačnije 2008. godine.

“Nama je već uplaćeno 270.000, a isto toliko i drugim javnim kuhinjama. Jer su računi bili na dvije-tri banke. To je gospodin koji je živio u Kanadi i testamentom ostavio šta kome pripada i testamentom je naglašeno ‘samo za hranu'”, potvrdila je nešto ranije šefica narodne kuhinje “Stari Grad” Zilha Šeta, poznata i kao tetka Zilha.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh