ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Humanost

Plemenita akcija: Tuzlanke donirale kosu za djecu oboljelu od raka

U okviru akcije “Moja kosa-tvoja kosa” u Tuzli je danas u toku proces doniranja kose za pravljenje perika koje će koristiti djeca oboljela od raka. Za izradu jedne perike potrebno je da šest osoba donira zdravu kosu, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Atifa Buldić-Bešić, koordinatorica za saradnju s Univerzitetskim kliničkom centrom Tuzla iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” ističe da se proizvodnjom perika ruše sve barijere i granice koje nameće sistem, pa se tako osim za djevojčicu koja se liječi u Tuzli, prave i dvije perike za djevojčice iz Banje Luke. Također, iz cijelog regiona, pa čak i iz Ukrajine, javljaju se osobe koje žele donirati kosu.

Kao majka djevojčice koja je liječena od leukemije mogu reći da perika mnogo znači djetetu jer ga emocionalno i psihološki osnažuje. Mnogo znači i roditeljima. Mi nismo bili korisnici perike jer projekt tada nije bio zaživio, ali od oktobra prošle godine svjedočila sam mnogim situacijama kada su djevojčice patile zbog gubitka kose. To je traumatična i vrlo teška situacija. Isto tako, bilo mi je drago što sam ih vidjela koliko su sretne i koliko su se radovale kada su dobile perike. Ne mogu vam to opisati“, navela je Buldić-Bešić.

Prema njenim riječima, jedna 16-godišnja djevojčica se zbog gubitka kose bila toliko povukla i samoizolirala da nije željela napuštati kuću, a nakon što je dobila periku, nosi je ponosno, kao krunu. Osim nje, petogodišnjakinja iz Sarajeva svoju periku skoro da ne skida ni kada spava i ponaša se kao da je ona dio nje.

Arza Germić (9), učenica OŠ “Tušanj” iz Tuzle jedna je od osoba koje su se danas uključile u ovu plemenitu akciju.

Treniram karate i postalo mi je teško održavati kosu pa sam se odlučila ošišati. Ovo je bila dobra prilika jer pomažem djeci koja nemaju kose, da im se naprave perike“, kazala je Germić.

Fikret Kubat iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” podsjetio je da se akcija “Moja kosa-tvoja kosa” održala ranije u Sarajevu, kada je donirano preko 300 kosa. Izrađeno je 14 perika, dok su četiri u pripremi, a 12 vlasuljara pohađa desetomjesečnu edukaciju o proizvodnji perika.

Proces liječenja je vrlo težak i iscrpljujući kako za djecu tako i za njihove roditelje. Perike ih osnažuju u smislu da im vraćaju samopouzdanje. Inače, u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine djeca se liječe u Sarajevu i Tuzli, gdje imamo dobre ljekare i klinike. Svake godine kod oko 60 djece se dijagnosticira neko maligno oboljenje. Procenat izliječenja se kreće između 70 i 80 procenata, što je u okviru evropskog standarda“, naveo je Kubat.

Inače, svi građani Tuzle i okoline koji žele donirati kosu, mogu to učiniti danas do 18 sati na ulazu u “Bingo City Center” ili kasnije kod svog frizera. Uslovi za doniranje su da kosa treba biti preko 30 centimetara dužine, ne smije biti hemijski tretirana i treba biti čista.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh