Humanost

“Samo sam htio nahraniti djecu, a sad ne mogu ni to”

Da je borba za koru hljeba nemilosrdna, najbolje pokazuje život Eldina Bandića, 41-godišnjeg oca troje maloljetne djece, koji je 16. septembra prošle godine bio teško povrijeđen u eksploziji mine u mjestu Devetak kod Lukavca. Tragičnog dana izgubio je prijatelja Dalibora Jauševca (39), s kojim je izvlačio drva iz šume da bi zaradili dnevnice i prehranili svoje porodice.

Eldin Bandić - Avaz.ba

Advertisements

Troškovi liječenja

Bandić sada bije najtežu životnu bitku. Višestruke povrede koje su mu unakazile lijevi dio tijela onesposobile su ga za bilo kakav posao, dok supruga Arnela i djeca čekaju gladni kod kuće, piše “Avaz“…

“Izgubio sam vid na jednom oku. U tuzlanskoj bolnici su mi kazali da mi ne garantuju da će se vid vratiti, ali su mi preporučili da odem u beogradsku bolnicu “Sveti vid”. Problem su pare. Treba izdvojiti 21.000 KM, a ja hranim porodicu od 40 KM dječijeg doplatka. Zvao sam da se informišem, rekli su mi da jedan pregled košta 600 eura te mi preporučili najmanje tri operativna zahvata. Garantuju da će mi vratiti vid, ali ja nemam te pare niti mogu u ovakvom stanju išta raditi“, priča očajni Bandić.

Pomoć supruge

Kaže da bez supruge Arnele ne bi mogao ništa jer mu je ona najveća podrška u svemu.

Krećem se pomoću štaka, ali mi ona najviše pomaže jer jedino mogu otići do kupatila, a nekad mi i u tome mora pomoći. I taj dan sam samo htio da im donesem hranu da imaju šta jesti, da zaradim koju marku da platimo kiriju. Hoću da radim, ali mi narušeno zdravlje to ne dozvoljava. Prikovan sam za krevet. Arnela je domaćica, brine se o kući i djeci. Najstarije dijete, koje je drugi razred osnovne škole, smjestio sam kod roditelja. Lakše je tako jer mi trenutno živimo u vikendici mog oca, što je daleko. Hoću da makar jednom djetetu olakšam koliko-toliko život“, kaže nesretni Bandić.

Dodaje da još ima dobrih ljudi pa je zahvalio komšijama koji mu donese hranu i pelene za bebu.

Apel građanima

Svi koju su u mogućnosti da pomognu porodici Bandić, mogu to uraditi putem deviznog računa u “Western Unionu”, na ime Eldin Bandić, Devetak, općina Lukavac, broj telefona (+387) 061/325-648 i domaći žiroračun 1404060024869177 “Sberbank”.

Ranjen puzao 150 metara

Bandić je ispričao kako je tragičnog dana s prijateljem krenuo zaprežnim kolima u šumu te da se kretao iza konja. Zastao je kada je ugledao minu zelene boje i četvrtastog oblika.

“Virila je otprilike dva centimetra iz zemlje. Konj je lijevom nogom stao na nju. Nisam uspio ni reći “stani”, već je eksplodirala. Crijeva su mi izašla. Stavio sam rukavice preko i stegnuo kaišem. Puzao sam 150 metara do kola, gdje sam nekako uzeo mobitel i pozvao pomoć. Rodbina me je pronašla, dok Daliboru, nažalost, nije bilo spasa”, prisjetio se Bandić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh