Humanost

Zahvaljujući mostarskim srednjoškolcima porodica Merdan dobila krov nad glavom

Za tešku situaciju u kojoj se nalazila porodica Merdan iz Počitelja, javnost je saznala nakon što se njihova kćerka, učenica prvog razreda srednje ugostiteljske škole, povrijedila, nakon čega su je profesori i odvezli kući.

Kuća porodice Merdan u Vrapčićima - Facebook

Prema njihovim riječima, kćerka se stidjela objekta u kojem živi, te je nastavnike zamolila da ne ulaze.

Advertisements

To je bio povod da se nastavno osoblje odluči da pokrene humanitarnu akciju koja je uslijedila već naredni dan kada je u školi sakupljeno 620,00 KM od čega su kupljene namirnice i higijenske potrepštine, te su iste uručene porodici…

To za kolektiv Srednje ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole nije bilo dovoljno pa su u novembru pokrenuli humanitarnu akciju za izgradnju kuće porodici Merdan.

Od novembra 2016. do januara 2017. otvoreni su humanitarni računi, napisana pisma, pozivi, molbe koji su upućeni kako gradskim, kantonalnim i federalnim nivoima vlasti tako i medijima. Ukupno 648 e-mailova poslano je u 15 zemalja svijeta.

Nakon što je u februaru urađen idejni projekat, prikupljena potrebna dokumentacija i nakon što je inžinjer u Počitelju izašao na lokaciju radi pozicioniranja kuće i snimanja terena, u martu je stigla informacija da planirana lokacija za gradnju kuće ulazi u granice zaštitne zone kulturno-historijskog naslijeđa starog grada Počitelja, zbog čega je zabranjena gradnja bilo kakvih objekata i izdavanje dozvola od nadležnih službi općine Čapljina.

Međutim, to nije obeshrabrilo bližu rodbinu porodice Merdan koja se uključila u iznalaženje rješenja, te su ubrzo pronašli novu lokaciju u mostarskom prigradskom naselju Gornji Vrapčići, koju je porodica prihvatila.

Izvođenje radova na kući preuzela je rodbina porodice Merdan, a sve u cilju smanjenja troškova.

Od aprila do jula u akciju gradnje i opremanja kuće za porodicu Merdan uključio se veliki broj ljudi, a doniran je materijal, oprema, priključci, namještaj, a i radovi su obavljani besplatno.

Ukupno je uplaćeno 39.695,32 KM od čega je raspoloživih sredstava bilo 39.582,17 KM.

Dosad je potrošeno 37.889,17 KM, a za preostalih 1.693,00 KM planira se na proljeće uraditi kulir, pločice na terasi i kupiti namirnice ili mjesečnu kartu.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh