Humanost

Profesorica Rabija Bosnić proglašena humanistkinjom godine u prosvjeti

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS proglasilo je profesoricu pedagogije i psihologije, Rabiju Bosnić, humanistkinjom godine u prosvjeti.

Rabija Bosnić - Vecernji.ba

“Profesorica Rabija je bez sumnje humanista godine, prosvjetni radnik koji bi trebao da bude primjer svima nama, te stalni podsjetnik ljudima o značaju zajedništva, o solidarnosti koja povezuje i ujedinjuje ljude”, poručio je ministar Elvir Kazazović.

Riječ je o jednoj od misija ovog ministarstva kojoj je cilj promocija pozitivnih i humanih vrijednosti učenika, studenata, profesora i svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa…

U skladu s tim, nadležno ministarstvo je u mjesecu u kojem se obilježava “Međunarodni dan ljudske solidarnosti”, promoviše kultura solidarnosti i dijele ljudske vrijednosti, odlučilo da za humanistu u prosvjeti u 2017. godini proglasi upravo profesoricu Bosnić.

Iz ministarstva su naveli da je riječ o ženi koja je dala sopstveni organ za život svog radnog kolege, uz samo jednu želju, da on nastavi živjeti.

Profesorica Rabija je u Petoj gimnaziji dobila plaketu “Stub Pete gimnazije”, koju su joj dodijelili njeni učenici, jer su smatrali ovaj njen čin veličanstvenim i ljudskim.

“Kad se on razbolio i doznao da će morati ići na dijalizu, nisam puno razmišljala o tome hoću li se odlučiti na ovaj čin. Mi se dugo poznajemo i družimo pa mi je to došlo nekako prirodno. Prije njegove bolesti nisam puno znala o dijalizi. Nisam znala kako ona čovjeka uništava polako, koliko je čovjek vezan uz jedno mjesto i ne može nigdje otići jer svaki drugi dan mora ići u bolnicu i tamo provoditi četiri do pet sati. Za čovjeka koji je do tada bio vrlo aktivan to je veliko ropstvo. Jedan slobodan čovjek odjednom postane zarobljenik vlastitog tijela”, izjavila je tada profesorica Bosnić.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh