Humanost

Na poklon 18 milijardi dolara

Još uvijek nepoznati Kinez svoje akcije u vrijednosti od 18 milijardi dolara dao je američkom humanitarnom fondu.

Net.hr

U Kini postoji uticajni konglomerat “HNA group”, koji ulazi u 500 najvećih kompanija na svijetu u oblastima avionskih kompanija, logističkih kompanija, banke, hotela i drugim. Prošle godine je bila najveći strani investitor u američku ekonomiju.

Advertisements

Ko posjeduje “HNA grup” nije sasvim jasno. Na papiru su osnivači kompanije i nekoliko menadžera, a 23 posto se nalazi u vlasništvu jednog kineskog humanitarnog fonda, prenose “Nezavisne“…

Krajem jula je objavljeno da će 29 posto fonda biti predato u još jedan humanitarni fond, registrovan u Americi. Ovu imovinu predaje SAD Guan Đuen, njihov nominalni vlasnik. O Guanu se ništa ne zna, osim da ima više od 30 godina, ali manje od 40. Kako je on postao vlasnik tako velikog bogatstva — 29 posto fonda se procjenjuje za 18 milijardi dolara — nepoznato je.

Istina, izvršni direktor HNA Adam Tan u intervjuu za “Financial Times“ izjavio je da Guan nikad nije posjedovao toliki novac. Prema njegovim riječima, Guan je bio samo nominalni vlasnik akcija.

Bilo kako bilo, ali u SAD se pojavio novi fond sa imovinom koja se može uporediti sa onima koje su u humanitarne svrhe predali Bil Gejts i Voren Bafet. Kako piše “The New York Times”, 18 milijardi dolara je cifra koju su skoro sve američke korporacije zajedno dale u ove svrhe u 2016. godini.

Zašto su “HNA group” i njeni vlasnici odlučili da daju tako ogromnu sumu u humanitarne svrhe nije poznato — pretpostavlja se da je riječ o smanjenju poreza.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh