Humanost

Dašak prvih dana Ramazana: U Sarajevu besplatni somuni za socijalno ugrožene stanovnike

Somun, autohtoni sarajevski proizvod bez kojeg se ne mogu zamisliti neka od starih bosanskohercegovačkih jela. Iako sarajevska imenonom, danas se ova delicija može naći i u Mostaru. Njome se posljednjih godina mrse i iftare i brojni Mostarci.

Advertisements

Kako je Ramazan mjesec darivanja, brojni Bosanci i Hercegovci već u prvim danima ovog blagoslovljenog mjeseca poduzimaju brojne aktivnosti kako bi pomogli najranjivije i najugroženije grupe stanovnika u ovoj zemlji. Nije mala stvar kada nahranitre gladnog ne očekujući ništa od njega. Jedna od ustaljenijih praksi pomaganja  u glavnom gradu BiH pokazala se podjela besplatnih ramazanskih somuna, koji rijetko gdje da imaju takav kvalitet i takav ukus kakav imaju u Sarajevu. To je pravi sarajevski autohtoni zanatski posao, saglasni su voditelji najatraktivnijih sarajevskih pekara.

Ovakav  natpis već pet godina stoji na prodajnom pultu pekare “Nafaka” u Sarajeva. Iako je natpis na vratima cijelu godinu, zvuči nevjerovatno da se tokom Ramazana građani masovno javljaju. Akciju podjele somuna svesrdno su podržali i brojni građani koji kupe somune te iste ostave u pekari u slučaju da dođe neko gladan da se nahrani. Bude i dosta uplata za somune, tvrdi  Elvis Trtić, vlasnik pekare “Nafaka” koji te uplate često preusmjerava u Narodnu kuhinju, u Dom za nezbrinutu djecu, centar za slijepa i slabovidna lica, kao i u udruženje “Pomozi.ba”.

Oko 7.000 somuna bude uplaćeno dok pekara samoinicijativno podijeli i po nekoliko stotina somuna onim akoji nisu u stanju da takav specijalitet sebi priušte.

Pozivajući se na višegodišnje iskustvo u kojem je pekarstvo porodični posao, Trtić tvrdi da se nikakva posebna tajna ne krije u pravljenju autohtonog sarajevskog somuna.

“Sam proces nastajanja jednog somuna traje od jednog do dva sata, ali zanimljivo je to da se jedan somun u posebnim pećima peče samo 40ak sekundi”, tvrdi Trtić.

Delicija dostojna sultana i velikih vezira, kako su je svojevremeno nazivali turski namjesnici u BiH danas je postala nezaobilazni dio autohtone sarajevske kuhinje koja poseban štih ima u kombinaciji sa jelima poput bosanskog lonca, šiš ćevapa, različitih dolmi ili pak, hadžijskog ćevapa.

Nakon usavršavanja zanata, brojni su je pekari prenijeli i na ostatak BiH  a posebno su joj se obradovali Mostarci koji su tek odnedavno dobili priliku da uživaju u ovom posebnom jelu. Do otvaranja pekare nadomak mostarskog lutkarskog pozorišta, u naselju Brankovac,  Mostarci su, dugo vremena nakon rata somune naručivali direktno iz Sarajeva, ali danas Mostarom mirišu sarajevski somuni.

Intenzitet njihovog mirisa najizraženiji je u prediftarsko vrijeme. Mostarski somuni na sarajevski način imaju posebnu čar zbog koje se danas šalju širom Hercegovine, a nerijetko i do glavnog grada BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh