Humanost

Četvrti konvoj humanitarne pomoći iz BiH krenuo za Siriju

Četvrti konvoj humanitarne pomoći od 17 šlepera u organizaciji nevladinog udruženja MFS-EMMAUS krenuo je u petak iz Male Brijesnice za Siriju, čime je, uključujući ovaj konvoj, do sada iz Bosne i Hercegovine poslano oko 936 tona pomoći, javlja Anadolu Agency (AA).

Četvrti konvoj humanitarne pomoći iz BiH krenuo za Siriju - Anadolija

Advertisements

U četvrtom humanitarnom konvoju nalazi se 341 tona brašna, 30.015 litara ulja, sedam paleta tjestenine, dvije palete džema, šest paleta odjeće i devet paleta dječijih pelena.

U akciji prikupljanja pomoći za četvrti konvoj najvećim dijelom pomogla su muftijstva zenička i banjalučka, Udruženje Podrinje-Srebrenica i Fondacija Muharem Berbić.

Elmedin Škrebo vođa je četvrtog humanitarnog konvoja i član MFS-EMMAUS, a rekao je kako se radi o najvećem humanitarnom konvoju do sada.

“Šaljemo naš četvrti konvoj, dosad najveći, a sastoji se od 17 šlepera, koji nose otprilike 24 tone tereta svaki. Radi se o 15 šlepera brašna, jedan šleper ulja, a jedan šleper je kombinovan, tjestenina, odjeća i džem. Pomoć koju šaljemo skupili smo uz pomoć muftijstva zeničkog i banjalučkog te drugih građana koji su pomogli ovu akciju. Riječ je o konvoju koji u cjelini s ranijim konvojima pomoć iznosi 936 tona, a cilj nam je bio da u ovoj godini pošaljemo preko 1.000 tona pomoći, a to smo praktično dostigli na pola godine. Ja pozivam sve one koji žele da pomognu da nam se jave, a mi ćemo nastojati da damo povratnu transparetnu informaciju. Zato s nama idu i četiri predstavnika muftijstava koji će također prenijeti informacije iz prve ruke”, rekao je Škrebo.

S obzirom da je lično boravio na granici između Republike Turske i Sirije gdje putuje i današnji konvoj, Škrebo je podijelio svoja iskustva.

“Oni koji žive na teritotriji Turske su zbrinuti, a oni koji žive uz samu granicu sa sirijske strane, u šatorskim naseljima koji broje desetine hiljada stanovnika, su u dosta težim uvjetima. Mi smo imali priliku proći, ali ne i boraviti u jednom takvom naselju, koje broji 70.000 stanovnika. Zato se nadamo da će naša pomoć ublažiti njihove tegobe”, rekao je Škrebo.

Dodao je kako pomoć ide u grad Reyhanlik, u pokrajini Hatay u južnom dijelu Turske, uz granicu sa Sirijom, a Škrebo je istakao da u tom gradu stanuje 90.000 domaćeg stanovništva te 120.000 izbjeglica iz Sirije, što govori o velikodušnosti turskog naroda.

Fuad ef. Omerbašić, glavni imam iz Tešnja i izaslanik zeničkog muftije, rekao je kako je akcija na području zeničkog muftiluka trajala nepuna tri dana.

“Na prijedlog zeničkog muftije, savjet zeničkog muftiluka je podržao ovu akciju, i za nepuna tri dana, koliko je trajala akcija na području zeničkog muftiluka, muslimani su se nadmetali u dobročinstvu”, rekao je Omerbašić.

Irman Ganibegović, vozač kamiona iz Kaknja, rekao je kako ih čeka oko 2.500 kilometara puta, ali da je želja da se pomogne jača od svega.

“Situacija je takva da niko ne bi htio da mu se desi. I mi smo bili u takvoj situaciji, i nama su pomagali. Odlučili smo i mi da krenemo u ovom konvoju, idemo da pomognemo tim ljudima koliko smo u mogućnosti. Želimo da završimo ovaj hairli put, da ispadne onako kako treba, a za ostalo ćemo vidjeti. Meni je prvi put da idem ovako u humanitarnom konvoju. Čeka nas nekih 2.500 kilometara do dole”, rekao je Ganibegović.

Konvoj je za Siriju krenuo u 11 sati iz Male Brijesnice, a dolazak na tursko-sirijsku granicu očekuje se u utorak navečer ili srijedu ujutro.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh