ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Humanost

Fond do 13 sati uplaćuje sredstva za Sofiju

Fond zdravstvenog osiguranja RS će danas uplatiti iznos od 200.000 KM za finansiranje troškova operacije za trogodišnju Sofiju Mićević iz Banjaluke u zdravstvenoj ustanovi “Jons Hopkins Medicine International” u Baltimoreu (SAD), saopšteno je iz ovog Fonda.

No image - Haber.ba

Fond će danas, do 13 sati, uplatiti 200.000 KM na račun zdravstvene ustanove “Jons Hopkins Medicine International” u Baltimoreu (SAD). Sama procedura transakcije novca sa računa u banci u bh. entitetu Republici Srpskoj, na račun banke u SAD će trajati najduže dva dana, prema informacijama dobijenim u banci, pišu “Nezavisne“…

Iz Fonda podsjećaju da u potpunosti finansiraju troškove Sofijinog liječenja u Srbiji, a do kraja 2016. godine je za njeno liječenje izdvojeno 110.000 KM.

Inače, Fond je za ovu godinu za liječenja u inostranstvu planirao sredstva u iznosu od oko dva miliona KM.

“Svjesni smo da je to nedovoljno novca, jer su, nažalost, potrebe za skupim liječenjima u inostranstvu sve veće, ali i situaciji kada se Fond isključivo finansira od uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje koji se pri tome neredovne uplaćuje, nismo u mogućnosti da izdvojimo više sredstava. Zato, još jednom, podsjećamo javnost da je neophodno da se u (bh. entitetu) Republici Srpskoj osnuje poseban fond koji bi upravo finansirao skupa liječenja u inostranstvu, rijetke bolesti i slično”, saopšteno je iz Fonda.

Mala pluća Sofije Mićević očajno se bore za dašak života a ukoliko što hitnije ne ode na liječenje u Baltimore, može doći do najgoreg mogućeg scenarija. Zbog toga su iz organizacije “Budimo ljudi”, pozvali institucije da što hitnije odreaguju kako bi se Sofija odmah primila na liječenje.

“U kontaktu smo sa institucijama na nivou BiH, kako bi država samo potpisala garanciju da Sofija ode na liječenje, a novac ćemo naknadno skupiti. Novac više nije toliko važan, jer sati su pitanju i Sofija hitno treba pomoć institucija”, rekli su u udruženju “Budimo ljudi “.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH rekao je da je u kontaktu sa organizacijom i da radi na što hitnijem odlasku Sofije na liječenje.

“Sutra ću imati više informacija, ali radimo na ubrzanju liječenja”, kaže Crnadak.

Maloj Sofiji, koja je oboljela od akutne limfoblastne leukemije, u novembru prošle godine u Beogradu je urađena transplantacija koštane srži, ali je njen organizam odbacio kalem.

Podsjetimo, za operaciju u Baltimoreu potrebno je 270.000 dolara, a ako ste u mogućnosti i želite pomoći ovoj maloj Banjalučanki, to možete uraditi uplatom novčanih sredstava na jedan od navedenih računa.

Novac se može uplatiti na KM/devizne račune:

Mićević Sofija
Nova banka AD Banjaluka
5551000032354997 (KM račun)

Mićević Sofija
Nova banka AD Banjaluka
SWIFT: NOBIBA22 (devizni račun)
5550000032355338


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh