Humanost

Kako se živi u BiH: Srednjoškolac živi sa bolesnom sestrom i troje njene djece

Kada su pitanju djeca, pomoć je pitanje savjesti cijele zajednice. Srednjoškolac Dragan Dodig iz Orašja živi bez roditelja u kući u kojoj mu je i sestra s troje male djece. Sestra krhkog zdravlja s dječicom u naručju dočekala nas je i kazala kako je Dragan u školi.

Ulazak u kuću sličio je ulasku u tamni i hladni prostor sa stvarima koje ne odišu toplinom. Bilo je očito, prikupili su ih tek toliko da potraju dok se ne pronađe nešto prikladnije, piše “Večernji“…

Draganova soba bila je zaključana pa smo dar od firme Eurocompany Osječak, računar, ostavili dok se Dragan vrati iz škole.

“Dragan je dobar i pristojan učenik, u školi postiže dobre rezultate, a sve u uslovima nedostojnima za njegovu dob”, kažu u školi.

Puno bolje situaciju poznaje Admir Nurkić iz Vijeća mladih Orašja koji je pokrenuo akciju da se prostor u kojem boravi Dragan učini koliko-toliko uslovnim za stanovanje. Ako se k tome doda da u sobi nije imao ni struju, gotovo je nevjerovatno da je u takvim uslovima ispunjavao redovno školske zadatke.

“Živjeli su doslovno u mraku, ali uprkos svemu Dragan se pokazao kao dobar mladić s primjernim vladanjem. Crveni križ je pomogao koliko je mogao, a veliki doprinos pomoći toj porodici dao je i Centar za socijalni rad, što mu je i posao. Nabavljena su im drva pa, evo, neko vrijeme barem tih problema neće imati, ali u svemu ostalom, pa i u drvima ako zima potraje, pomoć je dobrodošla”, kaže Dražen Mikić, sekretar Crvenoga križa Orašje.

Računar je Draganu, koji upija znanje u nemogućim uslovima svakodnevnog preživljavanja, prozor u svijet. Neko je vrijeme imao stari laptop, ali ostao je bez njega, pa računar dolazi u prave ruke.

Ilija Ilić je uime vlasnika firme Bože Benića iz Osječka donio dar u Orašje.

“Eurocompany ne izostaje u humanitarnim akcijama. Ovih dana obradovali su 100 mališana općine Odžak prazničnim paketima, a porodični paketi stigli su i u domove porodica s petoro i više djece uz novčani dar za svako dijete od 100 KM. Dar je od srca jer moto je fieme od samog početka “Dobro je činiti dobro””, kaže Ilić.

Mikić je posebno zadovoljan što u ovakvim akcijama nema lokalne ograničenosti, pomaže se onome ko je u potrebi.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh