Humanost

“ADRA BIH” i Bingo zajedno u realizaciji projekta “Hljeb od tekstila”

Humanitrana organizacija “ADRA BiH” je u saradnji sa firmom Bingo pokrenula veliki sortirni centar u Banjaluci u okviru kojeg se razvrstava polovna odjeća prikupljena u akciji “Hljeb od tekstila”. U sortirnicu će pristizati polovna donirana odjeća sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Advertisements

“Dio upotrebljive odjeće biće doniran socijalno ugroženim licima, a jedan dio će biti usmjeren za prodaju u Adrinim humanitarnim second hand šopovima. Neupotrebljiva odjeća se reciklira. Od pamučne odjeće se prave industrijske krpe, a uskoro počinjemo sa redizajnom polovne odjeće na kome će raditi lica sa invaliditetom.

Reciklaža korištenog tekstila ima značajan ekološki i ekonomski cilj. Oko 5% ukupnog svjetskog otpada na deponijama smeća je tekstilni otpad. U Bosni i Hercegovini godišnje svaki građanin stvori 8, 5 kg otpadnog tekstila. Ponovnom upotrebom i reciklažom tekstila smanjujemo zagađenje i čuvamo okoliš jer gotovo 90% tekstilnog otpada se može reciklirati.

Reciklaža tekstila ima i svoju ekonomsku opravdanost. Do sada je u Adrinim second hand shopovima i sortirnici zaposleno 12 socijalno ugroženih građana a ostvarenim profitom se finansiraju javne kuhinje “Obrok ljubavi” u Banjaluci i Adrina kuhinja za beskućnike u Sarajevu.

Hvala vam što podržavate akcije “Hljeb od tekstila” i što zajedno činimo našu zemlju ljepšim i boljim mjestom za život”, poručuju u saopštenju iz humanitrane organizacije “ADRA BiH”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh