Humanost

Uspješno realizovano slanje pomoći djeci i stanovništvu Burkine Faso

Zahvaljujući pomoći i prilozima građana BiH, ali i velikom zalaganju uposlenika, domaća humanitarna organizacija MFS-EMMAUS danas je isporučila humanitarni kontejner za pomoć stanovništvu afričke zemlje Burkina Faso.

Advertisements

Pomoć se najvećim dijelom sastoji od 1.000 dječijih paketića, a koje su pakovala i pripremala djeca sa područja općine Srebrenik u organizaciji MIZ Srebrenik i volonteri Doboj Istoka, zatim školskog pribora i ruksaka, prehrambenih i higijenskih paketa, sanitarija i pločica za opremanje učionica, građevinskog materijala i poljoprivrednog alata.

Jedan dio pomoći sastoji se i od odjeće i obuće koju su donirali građani u humanitarnim kontejnerima postavljenim u Tuzli, Srebreniku i Gračanici te dio odjeće koja je donacija domaćeg tržnog lanca Bingo.

Osim toga, prikupljena su novčana sredstava za stipendiranje 550 djece za školsku 2016/2017. godinu u selima Guessna i Tasage.

Ova humanitarna akcija pokrenuta je 2014. pod nazivom “Testiraj svoju humanost – pomozi mi da i ja završim školu”, a inicijator je bila mreža partnerskih organizacija BBF (Bosna- Burkina Faso – Francuska). Zahvaljujući ovoj saradnji troje naših uposlenika je posjetilo ovu zemlju koja slovi za jednu od najsiromašnijih na svijetu i imali su priliku uvjeriti se u katastrofalne uslove življenja tamošnjeg stanovništva nakon čega se javila velika želja, ali i osjećaj moralne obaveze da im se pomogne“, navode iz humanitarne organizacije MFS – EMMAUS.

U 2014. godini stipendirano je 209 djece, prošle godine broje djece se povećao na 547 i poslat je humanitarni kontejner, a ove godine zajedničkim zalaganjem uz kontejner uspjeli smo prikupiti novčana sredstava koja su dovoljna za stipendiranje 550 djece što će uveliko olakšati tešku svakodnevnicu roditelja i djece za čije školovanje je potrebno samo 15 eura godišnje.

Iskreno se zahvaljujemo svima koji su učestvovali u ovoj akciji i ovim putem najavljujemo da nam je plan istu akciju realizovati i u 2017. godini, te se nadamo da ćemo obezbijediti sredstva za daljnje školovanje još većeg broja ove dječice kojima je obrazovanje jedina nada za bolju budućnost.

Dobro se boljim vraća!


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh