Humanost

Mora platiti odštetu osobama koje su tokom rata stanovale u njenoj kući

Povratnica u mjesto Okrugla kod Višegrada Muniza Oprašić nedavno je obaviještena kako će je joj se od skromne penzije početi odbijati rata za obeštećenje ljudima koji su bespravno stanovali u njenoj kući.

No image - Haber.ba

Naime, dok je Muniza tokom rata bila u izbjeglištvu, u njenu kuću uselila je porodica Mladena Jokića. Nakon što su 2003. godine iselili iz njene kuće, Jokići sudskim putem traže, a potom i dobijaju obeštećenje za navodno ulaganje u kuću u vrijeme stanovanja. Vjerovali ili ne, sud je presudio da taj novac porodici Jokić, Muniza mora isplatiti, iako su joj kuću bez saglasnosti uzurpirali, piše “FTV“.

“Zašto me ne puste na miru, ovo je moje. Kažu da ću im morati dati zemlje zbog duga. Ne dam im ni grumena”, kaže Muniza. Zemlju možda neće dati, ali na ime duga porodici koja je uzurpirala njenu kuću tokom rata, prema posljednjim obavjestenjima iz Opštinskog suda, Muniza će dati dio penzije, jer joj u suprotnom prijeti obustava.

“Presude su donesene prije 2012. godine. Ona nije na vrijeme uplatila dosuđena sredstva, tako da su kamate dostigle glavnicu od 10.000 KM, pa sada duguje oko 20.000 maraka”, pojašnjava predsjednik Skupštine opštine Višegrad Suljo Fejzić.

Iznos duga, od penzije koja iznosi 320 maraka Muniza za svog života neće moći vratiti. Za pravnu bitku nema snage, a ni novaca. Od porodice koja je živjela u njenoj kući tražila je da građevinski materijal koji su ugradili i koji su, uzgred, budi rečeno, donijeli s napuštenih i porušenih bošnjačkih kuća ponesu sa sobom, ali oni na to nisu pristali. Sud je donio odluku u njihovu korist i pored činjenice kako ugradnju materijala nisu mogli pravdati niti jednim računom. Jasno je da presuda ima svoj cilj, tvrdi Fejzić. “Poruka je izuzetno negativna – Bošnjacima povratnicima se želi reći da nisu dobrodošli”, dodaje.

Nana Muniza kaže kako će se boriti dok može. Međutim, sama protiv nepravde sistema teško da će uspjeti. Jer riječ je o sistemu koji je starici Munizi presudio krivicu, a da nikada ništa tuđe nije uzela, nasuprot onima koji su joj uzurpirali imovinu i na kraju proglašeni nevinima.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh