Crna hronika

Žena iz BiH prevarila njemačke vlasti, prijeti joj deportacija: Bila u zatvoru, optužena i za krađe

U jednom od prvih izbjegličkih talasa, krajem ljeta, 2015. godine, Briziana H.(38) iz Bosne i Hercegovine, prijavila se za azil zajedno sa desetoro djece.

Njemačka policija - Ilustracija / Nezavisne.com

Danas ta žena, koja je u međuvremenu i osuđena, predstavlja veliki problem za njemačku državu i uskoro bi trebala biti deportovana, nakon sedam i po godina provedenih u Njemačkoj,

Ova žena, koja je godinama tvrdila da nema državljanstvo nijedne zemlje, po dolasku u Njemačku automatski se prijavila za socijalnu pomoć, koja je za njenu jednanaestočlanu porodicu iznosila priličnu sumu. Kako prenose njemački mediji, ona nikada nije pokazala interes za bilo kakav vid integracije u njemačko društvo, a vremenom je počela i da krade.

Sada su imigracione vlasti konačno uspjele da uđu u trag njenoj zemlji porijekla i nakon što krajem aprila odsluži zatvorsku kaznu, ona će biti deportovana u Bosnu i Hercegovinu.

Kako prenose njemački mediji, još dok se nalazila u smještaju za azilante, Briziana H. je zajedno sa sestrom Vanesom (28, majka četvoro djece) počela da ide u krađe. Krala je šta je stigla: od torbi do kreditnih kartica. Navodno, i djecu je koristila za krađe, ali djeca nikada nisu privođena.

Ipak, i ona sama je na sve načine pokušavala da izbjegne zatvor. Kada je prvi put trebala da završi u zatvoru, ona je zajedno sa djecom pobjegla u Francusku gdje je i uhapšena u okolini Liona, februara, 2020. godine. Kod nje su tada pronašli 4000 eura i falsifikovanu hrvatsku ličnu kartu. Odmah je izručena Njemačkoj i sada je odslužila skoro tri godine.

Nakon što odsluži kaznu do kraja, biće odmah prebačena u deprotacioni pritvor u Langenhagenu. O njenim krivičnim djelima možda najbolje govori podatak da njen dosije ima čak 1252 strane. Takođe, njemački mediji prenose da je njena porodica njemačke poreske obveznike koštala pravo, malo bogatstvo, a iznos je, navodno, šestocifreni.

Sada i desetoro njene djece (svi su rođeni u Mostaru) trebali bi da budu deportovani. Međutim, mediji prenose da sedmoro djece planira da preda zahtjev za azil u nadi da će im biti dozvoljeno da ostanu u Njemačkoj, prenose Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh