Crna hronika

Pljačkao džamije, odnio 2.200 KM, podignuta optužnica

Mirnes Forić (19) iz Brčkog optužen je da je opljačkao dvije džamije u tom gradu, iz kojih je odnio 2.200 KM.

Džamija - press

Protiv njega je optužnicu podiglo Okružno javno tužilaštvo Brčko, a potvrdio nadležni sud.

Tereti se za dvije teške krađe iz džamije na Dizdaruši i iz Savske džamije.

Prema optužnici, prva krađa za koju ga terete desila se 8. novembra 2022. godine od 13.50 do 14 sati., u Ulici 4. juli u Brčkom.

Ušao u mekteb

– U namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, svjestan da oduzima tuđe stvari, što je i htio, došao je do otključanih ulaznih vrata vjerskog objekta, džamije Dizdaruša, ušao u unutrašnjost do prostorije Mekteba, sakrio se u džamiji do odlaska vjernika – navodi se u optužnici.

Zatim je otišao do toaleta, gdje je pronašao kliješta i vratio se do sefa koji je bio pričvršćen uza zid u prizemlju.

Pomoću pomenutog alata i fizičke snage odvojio je sef od zida, u kome je bilo oko 2.000 KM. Potom je sa sefom kroz prozor pobjegao iz džamije.

Druga džamija

Također, terete ga da je od početka novembra pa 10. novembra 2022. godine u Ulici Konačko brdo opljačkao još jednu džamiju.

– U namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, svjestan da oduzima tuđe stvari, što je i htio, došao je do Savske džamije i sa bočne strane skinuo odvodnu rešetku i komarnik sa otvorenog prozora, ušao u suteren, zatim se popeo u centralni dio džamije – navodi se u optužnici.

Optuženi je iz otvorene metalne kase uzeo novac u raznim apoenima u iznosu oko 200 KM, nakon čega je pobjegao.

– Dakle, tuđu pokretnu stvar oduzeo je drugome s ciljem da njenim prisvajanjem pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist, a stvar je ukradena iz vjerske zgrade, čime je učinio produženo krivično djelo teška krađa – navodi se u optužnici, prenosi Pressmediabih.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh