Crna hronika

Sanchez i Džaferović: Španija snažno podržava kandidatski status BiH u EU

Premijer Španije Pedro Sanchez stigao je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini i sastao se sa članovima Predsjedništva BiH. Nakon radnog sastanka predstavnicima medija se obratio i predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović koji je poručio da BiH ima prijatelja u Španiji, te da ta zemlja snažno podržava kandidatski status BiH u EU.

Pedro Samchez i Predsjednistvo BiH - Radiosarajevo

Tokom razgovora, kako je naveo Džaferović, govorili su o bileteralnim odnosima Španije i BiH. Govorili su i o Evropskoj uniji, ali i o reformama kako bi BiH što prije dobila kandidatski status.

“Španija snažno podržava kandidatski status BiH u EU. Kraljevina Španija preuzima uskoro predsjedavanje Evropskom unijom. Ja se nadam da će BiH do tada ispuniti uvjete i da će do tada postati kandidat za članstvo u EU”, rekao je Džaferović.

Ponovio je da su odnosi prijateljski bez otvorenih pitanja, te da su na političkom nivou odlični, ali da će ih nastavit dalje graditi.

“Sanchez je uvijek otvoren za razgovore sa nama, i uvijek sam imao pruženu ruku”, dodao je.

Stvari se, napomenuo je, moraju unaprijediti u ekonomskoj saradnji, robnoj razmjeni i turizmu i saradnji u oblast kulture i obrazovanja.

Španski premijer je posjetu Zapadnom Balkanu započeo u petak, a osim Sarajeva i Beograda, planirana je posjeta Podgorici, Skoplju i Tirani.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh