Crna hronika

Memorijalni centar Srebrenica: Šta to negator genocida mora kazati da bi odgovarao

Memorijalni centar Srebrenica postavio je pitanje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine šta negator genocida mora uraditi da bi počinio krivično djelo negiranje genocida.

Memorijalni centar Potočari, Srebrenica - Twitter

“Tražimo da Tužilaštvo BiH pojasni šta to negator genocida mora kazati, kako i u kojim okolnosti da bi ispunio biće krivičnog djela negiranja genocida,” poručili su iz Memorijalnog centra.

Do reakcije je došlo nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odbilo da provede istragu protiv savjetnika Milorada Dodika, Radovana Kovačevića koji je gostujući u emisiji FTV-a šestog septembra 2021. godine rekao: “Jasno i odgovorno tvrdim da se u Srebrenici nije dogodio genocid, da zločin koji se dogodio u Srebrenici ne može da se kvalifikuje kao genocid”.

Tužilaštvo je zaključilo da Kovačević nije imao namjeru da povrijedi bilo čija osjećanja.

Tadašnji Visoki predstavnik Valentin Inzko je u julu 2021. godine donio dopune Kaznenog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Prema podacima od donošenja zakona došlo je do smanjivanja obima negiranja genocida u javnom prostoru, ali još nijedna osoba nije osuđena zbog tog krivičnog djela, a tužilaštvo je formiralo oko 40 predmeta, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh