Crna hronika

Imovina ubice Edina Gačića i dalje nikoga ne zanima

Iza imenovanog kod ovog suda nije vođen niti je pokrenut imovinski postupak, kažu iz Općinskog suda Konjic.

Edin Gačić - Screenshot/YouTube

Kao što mještani Brđana kod Konjica nisu dozvolili da se u njihovo mezarje ukopa Edin Gačić, tako, očito, imovina ovog serijskog ubice koju je imao u tom naselju nikoga ne zanima. Štaviše, njegovo ime i danas u ljudima, posebno stanovnicima područja Konjica, izaziva strah i odbojnost, piše Avaz.

Ubica čiji je krvavi pohod prije više od tri godine potresao cijelu BiH, ali i region, u ovom naselju je imao kuću sa spratom i potkrovljem, s pripadajućim zemljištem.

Prodao imovinu

Kuću i okućnicu je kupio, prema dostupnim informacijama, početkom 2018. godine, nakon što je prethodno u banjalučkom naselju Novoselija prodao imovinu koju je dijelio s članom porodice.

Međutim, sudeći prema informacijama do kojih smo došli, izvjesno je da se Gačićeva imovina u Brđanima i dalje vodi na Mirku D., prodavaču kuće i zemljišta.

Iz Općinskog suda u Konjicu su nam na naš upit odgovorili da je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da Edin Gačić nije upisan kao nosilac prava na nekretninama.

To ide u prilog izjavi koju smo ranije dobili iz općinske administracije da on, zapravo, nije uspio uknjižiti imovinu koju je kupio, najvjerovatnije, zbog neplaćenog poreza. U tom slučaju ni Grad Konjic ne može polagati pravo na tu imovinu.

Nema postupka

Inače, iz Gradske uprave Konjic su nam kratko kazali da oni do danas nisu dobili nikakvu obavijest u vezi s Gačićevom imovinom kako od Suda tako ni od bilo koje druge instance.

Također, iz Općinskog suda Konjic nam je na naš upit rečeno da su, nakon provjere u elektronskoj bazi podataka, utvrdili da „iza imenovanog kod ovog suda nije vođen niti je pokrenut imovinski postupak“.

Njegovi srodnici, izvjesno je, ne žele imati nikakvu vezu s ovim svirepim ubicom, a iz Suda, vjerovatno zbog činjenice da nije ubilježio vlasništvo, ne mogu po automatizmu pokrenuti imovinski postupak.

Gačić, koji je likvidiran u razmjeni vatre s policijom, podsjetimo, početkom februara 2019. godine ubio je Sauda Sultanića, komšiju iz naselja Podorašac, a nedugo potom i policajca Federalne uprave policije Mahira Begića.

Usmrtio saborca i majku

Prethodno je 1999. godine osuđen za ubistvo saborca, koje se dogodilo nekoliko mjeseci nakon završetka rata u BiH. Tokom dopusta iz zeničkog zatvora 2002. ubio je i svoju majku, za šta mu je izrečena objedinjena kazna od 20 godina zatvora koju je izdržavao u Zenici i Bihaću.

Na slobodu je pušten u julu 2017., nakon odsluženja 15-godišnje kazne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh