Crna hronika

U Goraždu identificirano pet žrtava proteklog rata

Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas članovi porodica ovih žrtava potvrdili taj identitet.

Goražde, BiH - BPKG.gov.ba

Pet žrtava proteklog rata identificirano je danas u Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na području Foče, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2017. godine iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Tuneli, Miljevina.

Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas članovi porodica ovih žrtava potvrdili taj identitet.

Danas su identificirana četiri člana samo jedne porodice. Radi se o supružnicima Kunovac, Muji (1922.) i Munibi (1929.) iz Miljevine.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, oni su ubijeni u kući zajedno snahom i dvoje unučadi. S njima u kući tada je bila i Hajra Palalija, inače supruga Munibinog brata Muharema. Hajra Palalija, rođena 1934. godine u Ustikolini, također je danas zvanično identificirana – saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Uz njih, danas su zvanično identificirani i posmrtni ostaci Munibinog i Mujinog sina Dževada, rođenog 1955. godine u Ustikolini. On je također ubijen 1993. godine u Miljevini, a njegovi posmrtni ostaci, kao i posmrtni ostaci njegovih roditelja pronađeni su 24 godine kasnije.

Danas je identificiran i Hamid (Fejze) Šabanović, rođen 1930. godine u selu Hum kod Foče.

Prema informacijama s kojima raspolaže Institut za nestale osobe BiH, on je nestao 1992. godine kada je iz svog sela krenuo prema selu Jeleč zajedno s majkom i suprugom, koje su također nestale.

Samo Hamidovi posmrtni ostaci pronađeni su 2017. godine u Miljevini – navodi se u saopćenju, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh