Crna hronika

U Mostaru umro prof. dr. Amir Pašić

U Mostaru je sinoć umro prof. dr. Amir Pašić, poznati mostarski arhitekta koji je bio član Komisije za izradu prostornog plana Starog grada u Mostaru, angažiran za tursku organizacija IRSICA.

Amir Pašić - vijesti.ba

Osim na Univerzitetu u Sarajevu predavao je na univerzitetima širom svijeta.

Bio je član ICOMOS AdHoc radne grupe (30 akademika iz 22 države) vezane za osnivanje ICOMOS-ovog univerzitetskog foruma, Nacionalne komisije za UNESCO Bosne i Hercegovine do 2016. godine, a radio je i kao vodeći konsultant za Aga Khan Trust for Culture…

Dobitnik je šest nagrada za arhitekturu, uključujući Aga Khan nagradu za arhitekturu 1986. godine za uspješnu restauraciju Starog grada u Mostaru.

Prof. Pašić je bio predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, a zadnjih mjeseci je bio angažiran na brojnim projektima kao dopredsjedavajući Vijeća Prostornog plana Grada Mostara, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh