Crna hronika

Preminuo je Murkel Faruk Dizdar, sin Maka Dizdar

Murkel je od oca naslijedio ljubav prema slikarstvu

Murkel Faruk Dizdar - Facebook

Preminuo je Murkel Faruk Dizdar, sin jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika svih vremena, Mehmedalije Maka Dizdar.

Ovu vijest je saopćio Murkelov amidžić Gorčin Dizdar na svom Facebook profilu.

Sa suprugom Senijom Dizdar, Mak Dizdar dobio je trojicu sinova, Murkela (Faruka), Envera i Maju. Najstariji Murkel od oca je naslijedio ljubav prema slikarstvu, a Enver i Majo ljubav prema pisanju. Murkel je često prepričavao anegdotu o nastanku svog imena i pojašnjavao zašto ga svi zovu Murkel, a u dokumentima piše Faruk.

Kada se rodio, ratne 1942. godine u Sarajevu, Mak i Sena odlučili su da mu daju ime Murkel inspirirani likom dječaka iz knjige nekog njemačkog pisca. Mak je otišao da prijavi rođenje djeteta, ali je hodža, koji je u tadašnjem sistemu bio i administrator, odbio da upiše ime Murkel, rekavši:

– Nađite neko normalno muslimansko ime.

Mak je tada predložio Rusmir, a hodža je još više izgubio strpljenje:

– Kakav Rus, kakav mir… dajte nešto kao Faruk…

– Dobro, Faruk – rekao je tada Mak.

Mak je umro od posljedica srčanog udara u 54. godini i sahranjen je na sarajevskom groblju “Bare”. Danas je na njegovom grobu spomenik u obliku stećka. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh