Crna hronika

MAJKA DJEVOJČICE DŽENE GADŽUN PREKINULA ŠUTNJU: DALI SMO ŠANSU, SADA NEĆEMO ZAUSTAVLJATI PROTESTE

Dva i po mjeseca nakon tragične smrti Džene Gadžun iz Kaknja, roditelji, a ni njihov pravni zastupnik Almin Dautbegović nemaju informacije kao oštećena strana iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Amila Gadžun - Hayat

Almin Dautbegović, advokat roditelja, uputio je dopis Sabini Sarajlija, Glavnoj tužiteljici Kantona Sarajevo.

U prošloj godini smo uspjeli ostvariti kontakt sa postupajućim tužiteljicama. Međutim, nakon toga to ne uspijevamo. Niti mailom, niti putem telefona, nismo u mogućnosti dogovoriti termin u kojem bismo se informisali o stanju predmeta, niti informacije o tome dobijamo na drugi način. Postupajuće tužiteljice su takav odnos prema nama pravdale time što imaju mnogo posla, a uz to su kruto tumačile relevantne odredbe ZKP-a FBiH, kojima je određen procesni položaj oštećenih u krivičnom postupku“, navedeno je u dopisu Advokatskog ureda Dautbegović.

Ožalošćenim roditeljima, nesretno preminule dvoipogodišnje djevojčice, ovo nije prihvatljivo. Oni žele doznati razlog smrti, te ostale podatke iz istrage, u onoj mjeri u kojoj to ne bi ugrozilo istragu, te su veoma nezadovoljni sadašnjim stanjem, navedeno je u dopisu.

Imala sam potrebu da napišem objavu vama koji ste nam podrška jer mnogi se pitate šta je sa protestima. Dali smo dosta vremena Tužilaštvu KS da rade na slučaju, uz dogovor sa advokatom nismo htjeli održati proteste iz razloga što nismo htjeli ometati istragu. Iz Tužilaštva KS nas niko ne kontaktira, ne javljaju se na pozive ni naše ni pozive advokata, nemamo niti jednu informaciju dokle je došlo. Mi kao oštećena strana niti naš advokat nemamo infomraciju ni najmanju oko istrage, poručila je Amila Gadžun majka preminule djevojčice.
Kaže kako su dali još jednu šansu da se neko oglasi iz “visokog tužilaštva”.

Ukoliko nam ni oni ne daju bilo koju informaciju nećemo zaustavljati proteste, narod koji je bio spreman da izađe na proteste. Nismo htjeli ometati istragu, ali ovaj put nećemo zaustaviti ukoliko nam se niko ne oglasi,dali smo im vremena.
“ŽELIMO ZNATI KO JE KRIV ZA TRAUME KROZ KOJE PROLAZIMO”

Želim da saznam ko je kriv za smrt naše Džene, ko je kriv za traume koje prolazimo i ja i muž i djeca, noćima ne spavamo, djeca od trauma sjede do zore, muž iscrpljen od nespavanja ide na posao radi na mašini, odgovoran posao u svakom trenutku može nekog od radnika ugroziti zbog umora i trauma, govori majka i dodaje:

Noćima imam gušenje, i da ne nabrajam dalje. A još uvijek niko ne odgovara za smrt naše Džene, koja je bila zdrava, koja je imala jednu rutinsku operaciju neadekvatnim uslovima. To je sve naša država i naš zakon! Hvala vam svima koji ste iskreno i do kraja uz nas. Znači podrška ljudi.
Na kraju je poručila da ukoliko se šutnja iz tužilaštva nastavi da je spremna svaki dan ispred tužilaštva biti sa svojom porodicom bez hrane i pića, traže istinu i da krivci odgovaraju.

Dobili ste dovoljno vremena da istražite ko je odgovoran za smrt naše Džene. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh