Crna hronika

U BiH sve veći broj ubistava koja čine osobe s psihičkim oboljenjima

U Foči je Dan žalosti zbog ubistva devetogodišnjeg dječaka. I ovaj slučaj je podsjetnik da je u Bosni i Hercegovini sve veći broj ubojstava koje čine osobe s psihičkim oboljenjima.

Ilustracija

Stručnjaci upozoravaju kako nadležna ministarstva zdravstva ne provode programe rada sa takvim osobama, a problem je i nelegalno oružje. Jedina ustanova u kojoj se zbrinjavaju psihički bolesnici s policijskim dosjeima je Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu, koja može primiti 200 osoba, prenosi BHRT.

Ubojstvo devetogodišnjeg dječaka u Foči kojeg je počinio Borivoje Tešović, ponovno je alarmiralo javnost u BiH. Ovo nije prvi slučaj da je počinitelj najtežeg kaznenog djela kakvo je ubojstvo – osoba s psihičkom dijagnozom o kojoj nitko nije vodio nadzor. Liječnici upozoravaju kako u BiH ne funkcionira sustav trajnog nadzora nad osobama s psihičkim oboljenjima.

Dr. OMER ĆEMALOVIĆ, psihijatar

“Ovaj drugi dio kada osoba iziđe iz bolnice i počne da živi u zajednici u svom stanu, kada prestane uzimati lijekove ili se bolest sama od sebe pogorša, nemamo mehanizam da takve osobe smjestimo u socijalnu ustanovu”.

TANJA TANKOSIĆ, psihologinja

“Nažalost, mentalna oboljenja nije lako pratiti. Promjene mogu nastati relativno brzo. Nije ih lako predvidjeti. Ali je moguće pratiti i regulisati ponašanje koje može biti opasno”.

U Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu nisu bili raspoloženi za davanje izjava. Postoje saznanja da je Tešović boravio u ovoj ustanovi. Zavod na Sokocu je jedina specijalizirana ustanova u BiH u kojoj je osiguran tretman za psihičke bolesnike koji su počinili teška kaznena djela.

Stručnjaci u području sigurnosti kažu kako ministarstva zdravstva ne provode programe rada sa osobama s psihičkim oboljenjima, a dodatni problem je i nelegalno korištenje oružja.

SAFET MUŠIĆ, ekspert za sigurnosna pitanja

“Kada mi rješavanjem ove problematike želimo da se približimo standardima EU, ne obrati se pozornost da je BiH postkonfliktno društvo. Kada se s pored problema da u BiH ima jako puno osoba s psihičkim problemima doda i problem nelegalnog oružja, onda je očekivano da se dešavaju ovakvi slučajevi i vjerovatno će se nažalost dešavati i u budućnosti.”

Ako se dokaže da je država napravila propuste u ovom i sličnim primjerima, obitelji žrtava imaju pravo na odštetu, tvrde pravnici.

ALEKSANDAR JOKIĆ, advokat

“U svakom drugom slučaju u kome je riječ o licima koja zahtijevaju određenu vrstu hospitalizacije i za koga postoji opravdana sumnja da bi mogao ugroziti bezbjednost drugih građana država bi trebala biti u obavezi da ta lica i hospitalizuje. Ukoliko to ne učini država bi mogla biti i odgovorna”.

Brojni su primjeri u BiH u kojima osobe s teškim psihičkim oboljenjima vrše kaznena djela. Najpoznatiji je slučaj Zijada Gačića, koji je prije dvije godine počinio ubojstvo dvije osobe u Konjicu. Nakon višednevne potrage policija ga je ubila u Lepenici kod Kiseljaka. Od tada do danas se u BiH ništa nije promijenilo, ne funkcionira sustav zbrinjavanja psihičkih bolesnika i o tome se govori samo kada se dogodi nova tragedija.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh