Crna hronika

ZENIČANIN U PRITVORU PREVARIO DRUGOG ZATVORENIKA: OBEĆAVAO MU IZLAZAK NA SLOBODU ZA 1.500 KM

Općinski sud Zenica potvrdio je optužnicu Tužilaštva ZDK protiv Zeničanina Enesa Karića Pene zbog prevare, a njegova saradnica je nedostupna pravosuđu.

Ilustracija

Kariću se na teret stavlja da je u periodu od oktobra 2018. do maja 2019. godine prevario osuđenika S. Č. i njegove roditelje u vrijeme kada je i sam izdržavao kaznu zatvora Kaznenopopravnom zatvoru (KPZ) Zenica.

Vješta obmana
Karić je obećao S. Č. da će mu pomoći da ranije izađe iz zatvora, na način da će mu pokrenuti apelaciju u Sudu radi smanjenja kazne zatvora od osam godina i deset mjeseci na kaznu zatvora „ispod pet godina“.

Kako su obojica bila u zatvoru, obećao je da će to uraditi njegova tadašnja nevjenčana supruga G. A., koja bi ubrzala taj postupak. Za ove usluge S. Č. je trebao uplatiti G. A. iznos od 1.500 KM te 325 maraka na ime sudskih troškova.

Zaveden pričom o slobodi i obmanut da to G. A. zaista može uraditi, S. Č. je obavijestio svoju majku da stupi u kontakt s G. A. Žena je to i uradila te se, zajedno sa suprugom, u Zenici srela s G. A. početkom 2019. godine.

Uplatili novac

Karićeva nevjenčana supruga nastavila je s obmanom i obećala roditeljima S. Č. da će ubrzati postupak oslobođenja S. Č., garantirajući da će izaći iz zatvora najdalje za mjesec.

Roditelji su joj na ruke isplatili iznos od 700 eura (oko 1.400 KM). Nakon mjesec Enes je od S. Č. tražio da njegovi roditelji uplate još 325 KM. Majka S. Č. je taj iznos 23. januara 2019. godine, posredstvom Pošte Lukavac, uplatila na račun majke G. A., koja se tereti kao saizvršilac u prevari.

Naravno, S. Č. je ostao bez para i obećane slobode.

Optuženi Enes Karić Pena bio je svjestan da neće moći ispuniti ono što je obećao S. Č., s obzirom na to da nema niti znanje niti mogućnost pokretanja bilo kakvog postupka pred sudovima, jer se ne bavi advokatskom djelatnošću, te su prevarom on i G. A. stekli protupravnu imovinsku korist, navodi se u optužnici, prenosi Crna-hronika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh