Crna hronika

Talibani na trgovima objesili tijela otmičara kao upozorenje ostalima

Talibani su na javnim trgovima objesili tijela četvorice muškaraca, tvrdeći da je riječ o otmičarima iz različitih dijelova grada Herata na zapadu Afganistana, reklo je u subotu za dpa nekoliko izvora.

Talibanski zamjenik guvernera pokrajine Mavlavi Šir Ahmad Amar rekao je da su muškarci ubijeni u izravnim sukobima s talibanskim borcima nakon što su oteli trgovca i njegova sina koji su kasnije spašeni.

-Njihova su tijela obješena na gradskim trgovima kao primjer ostalim otmičarima. Obješeni su da se više nitko ne bi usudio počiniti takav zločin, kazao je Amar.

U videu objavljenom na društvenim mrežama vidi se krvlju natopljeno tijelo jednog muškarca u lancima koje je obješeno o dizalicu na glavnome trgu grada Herata.

U videozapisu se vide i stanovnici koji svojim mobilnim telefonima snimaju krvavu scenu.

U vrijeme vladavine talibanskog režima krajem devedesetih ta je ekstremistička skupina bila poznata po tomu što je zločine kažnjavala javnim bičevanjima, kamenovanjem ljudi do smrti i amputiranjem udova.

Grupa je prošli mjesec ponovno preuzela vlast u Afganistanu.

Od tada stanovnici Afganistana i vlade zemalja svijeta prate hoće li militantni islamisti ovaj put vladati umjerenije, premda je zasad malo naznaka o tome.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh