Crna hronika

Preminuo Dako Radošević

Dako Radošević, bosanskohercegovački atletičar, preminuo je u subotu, 14. augusta, nekoliko dana pred 87. rođendan, saopćio je Atletski savez Bosne i Hercegovine.

Svijeća - Pregrada.info

Rođen je 17. augusta 1934. godine u Jasenici (Bosanska Krupa).

Iz Atletskog saveza navode da je bio jedan od najtrofejnijih sportista Bosne i Hercegovine svih vremena, u atletskom svijetu poznat kao bacač kugle, još više kao bacač diska. Čak 11 godina uzastopno je bio prvak bivše Jugoslavije u ovoj disciplini 1956.-1966., a titulu državnog prvaka osvajao je u petoboju i bacanju kugle. Tokom karijere, u nekoliko navrata je postavljao državne rekorde u bacanju diska.

Kruna njegove karijere je osvajanje 8. mjesta u finalnom takmičenju u bacanju diska na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine. Drugi olimpijski nastup zabilježio je 1964. u Tokiju kada je bio na 15. mjestu.

U njegovoj ogromnoj zbirci trofeja su i zlatna medalja s Mediteranskih igara, četiri zlatne medalje s Balkanskih prvenstava i niz srebrnih i bronzanih priznanja.

Za jugoslovensku reprezentaciju nastupio je 43 puta, pet puta je proglašavan sportistom godine u anketi lista „Oslobođenje“. prneosi “N1“.

Tokom čitave karijere ostao je vjeran Atletskom klubu Sarajevo, kojem je, nakon aktivne karijere dao doprinos kao uspješan trener.

Dako je istovremeno obavljao i niz odgovornih funkcija u u sportskim organizacijama i asocijacijama i na taj način dao veliki doprinos razvoj bh. sporta u cjelini.

Zbog svega toga, njegovo ime ostat će zabilježeno zlatnim slovima u historiji bh. sporta, atletike posebno, kao jedan od najuspješniijih bh. atletičara svih vremena, navode iz Atletskog saveza BiH.

Dako će biti kremiran u Beču u kojem je proveo posljednje godine svog života.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh