Crna hronika

U Sarajevu preminuo Hrvoje Rebić, legenda sarajevskog rukometa

Rukometom se počeo baviti davne 1954. u RK Bosna sa kojim je bio višestruki prvak bivše Jugoslavije

Hrvoje Rebić - Avaz

U Sarajevu je u 82. godinu preminuo Hrvoje Rebić, legenda sarajevskog rukometa.

Rebić je bio jedan od najistaknutijih rukometaša u historiji Bosne i Hercegovine, a osim po rukometa, Sarajlije će ga se sjećati i kao aktivnog borca u odbrani grada tokom njegove opsade tokom agresije na BiH.

Rukometom se počeo baviti davne 1954. u RK Bosna sa kojim je bio višestruki prvak bivše Jugoslavije, a bio je kapiten rukometaša Bosne koji su osvojili Kup Jugoslavije 1963..

I nakon okončanja igračke karijere Rebić je ostao čvrsto vezan za rukomet. Bio je član Predsjedništva RS Jugoslavije i predsjednik njegovog Stručnog savjeta u vrijeme kada su selekcije bivše države dominirale evropskim i svjetskim rukometom, a u kojima su igrali i brojni rukometaši i rukometašice iz naše zemlje.

Na početku agresije na BiH Rebić je bio angažovan na obnovi rada i konstituiranju RS BiH u kojem je postao njegov prvi generalni sekretar, a bio je osnivač i Paraolimpijskog komiteta BiH i jedan je od najzaslužnijih za razvoj sporta invalidnih osoba. prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh