Crna hronika

Vozači autobusa koji su išli iz BiH za Austriju kažnjeni sa 45.000 KM

Počinili čak 15 prekršaja

Autobusi - MUP Hrvatska

Prilikom obavljanja redovnog rada policijski službenici Mobilne jedinice saobraćajne policije Hrvatske juče su oko 14:30 na auto-putu A3 kod naplatnih stanica Ivanić-Grad zaustavili i kontrolisali dva autobusa istog prevoznika, u vlasništvu 43-godišnjaka iz Austrije, koja su saobraćala na relaciji između BiH i Austrije, saopštila je danas policija.

Autobusima su upravljali navedeni vlasnik, 43-godišnjak iz Austrije, 67-godišnjak takođe iz Austrije i 43-godišnjak iz BiH, a nadzorom vozila i vozača je utvrđeno da su počinili više težih prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u drumskom saobraćaju te iz Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju.

O navedenom su obaviješteni službenici Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture te Službe za mobilne inspekcijske nadzore. Njihovim dolaskom je u zajedničkoj saradnji obavljen daljnji nadzor u kojem je utvrđeno da je 43-godišnjak iz Austrije, ujedno i vlasnik prevozničke kompanije počinio ukupno 10 prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u drumskom saobraćaju.

Ustanovljeno je i da su 67-godišnjak iz Austrije i 43-godišnjak iz BiH počinili tri prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u drumskom saobraćaju, te da je prevoznik počinio dva prekršaja iz Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju.

Počinili čak 15 prekršaja

Konkretno se radi o prevozu bez korištenja digitalnih kartica, prekoračenju maksimalnog dnevnog vremena vožnje, nedovoljnoj dnevnoj stanci odnosno dnevnom i sedmičnom odmoru, prekoračenom dvonedjeljnom vremenu vožnje, neposjedovanju potrebnih dozvola za linijski prevoz putnika u međunarodnom saobraćaju te neposjedovanju stručne osposobljenosti za prevoz putnika tj. neposjedovanja koda 95.

Za navedenih 15 prekršaja su im izdati prekršajni nalozi u kojima je izrečena sveukupna kazna od 171.000 kuna (44.560 KM) i 1.400 kuna (364 KM) troškova donošenja prekršajnih naloga. Temeljem članka 152. stavak 3. Prekršajnog zakona počinioci su odmah platili dvije trećine izrečene novčane kazne.

Osim prekršajnih sankcija, preduzete su upravne mjere, tj. vozaču koji nije stručno osposobljen izdata je zabrana obavljanja javnog prevoza putnika do sticanja potrebne stručne osposobljenosti, prenosi “Index.hr“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh