Crna hronika

Organizacioni odbor: Svakog dana se sjećamo, jedan dan ne zaboravljamo

Iz Organizacionog odbora napominju da je 11. juli prilika da se opet u javnosti postavi pitanje o nestalim u genocidu, ali i da se odlučno zaustave politike negiranja genocida.

Memorijalni centar Potočari, Srebrenica - Twitter

Na jučerašnjoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica utvrđeno je da sve pripreme teku u skladu sa usvojenim planom te ističu da je ovogodišnji program najobimniji po broju aktivnosti i događaja, kako u Srebrenici, tako u zemlji i regiji.

– Sve aktivnosti koje su planirane do 7. jula su provedene bez problema. U toku je finalizacija postavljanja izložbenih postavki u Memorijalnom centru koje će biti svečano otvorene u narednim danima. Za današnji dan je najavljen centralni skup Marša mira – Puta sjećanja u Nezuku, sa planiranim historijskim časom i organizacijom drugih edukativnih aktivnosti. U Memorijalnom centru će biti realizirana konferencija o usmenoj historiji, a krenula je sa radom i Ljetna škola Srebrenica koja okuplja mlade ljude iz zemlje i regiona – pojasnio je Hamdija Fejzić, predsjedavajući Organizacionog odbora.

Iz Organizacionog odbora napominju da je 11. juli prilika da se opet u javnosti postavi pitanje o nestalim u genocidu, ali i da se odlučno zaustave politike negiranja genocida.

– Pozdravljamo rezolucije koje su usvojili parlamenti Crne Gore i Kosova o genocidu u Srebrenici, te ističemo da se oštro protivimo svakom pokušaju politiziranja ovih odluka i teme genocida u Srebrenici. S tim u vezi, još jednom naglašavamo da 11. juli i Dan sjećanja na genocid u Srebrenici neće biti prilika za političke govore već trenutak u kojem ćemo svi zajedno poslati poruku poštovanja žrtava genocida, važnost borbe za povratak i ostvarivanja temeljnih ljudskih prava Bošnjaka koji su se vratili u istočnu Bosnu i gdje će cijeli svijet zajedno stati protiv sila koje negiraju genocid – dodaju iz Organizacionog odbora, pišu “Vijesti“.

Izraženo je zadovoljstvo zbog realiziranih istraživačkih radova, knjiga i publikacija koje prate ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, te je pozdravljeno obilježavanje 11. jula u Prištini, Zagrebu i Beogradu.

– Preduzeli smo mjere kojima ćemo osigurati zaštitu učesnika dženaze, posjetilaca Memorijalnog centra i učesnika svih aktivnosti od pandemije koronavirusa. Komemoracija će se održati u dvije sale sa po 70 učesnika. Izražavamo zahvalnost medicinskom osoblju i svim zdravstvenim radnicima koji su se stavili na raspolaganje kako bi dali svoj doprinos po tom pitanju. Neka Potočari ovog jula budu mjesto okupljanja, mjesto na kojem svojim prisustvom, molitvom i šutnjom dijelimo bol žrtava genocida. Svakog dana se sjećamo, jedan dan ne zaboravljamo – zaključuju iz Organizacionog odbora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh