Crna hronika

Mlada Talijanka poginula na poslu. “Ubio je kapitalizam”

LUANA D’ORAZIO, 23-godišnja samohrana majka iz Italije, početkom svibnja poginula je na radnom mjestu.

Radila je u tekstilnoj tvrtci Orditura Luana u Pratu, nedaleko od Firence.

Zdrobio ju je veliki stroj te je umrla na mjestu.

Istraga je pokazala da su na kontrolnoj ploči maknuti osigurači koji bi onemogućili ovakav razvoj događaja.

Nije prošla obuku za rad
Nesretna Luana nije bila obučena za rad na ovom stroju, a objašnjene su joj tek osnovne radnje. Nije prošla obuku, a ni položila ispit o sigurnosti na radnom mjestu. U trenutku smrti nije imala zaštitni radni kombinezon, koji je standard.

Istražitelji navode kako je bila pripravnica i da ju je netko morao nadzirati za vrijeme rada. Također, u njenom ugovoru navedeno je kako može raditi samo uz nadgledanje.

Međutim, tvrtka nije zaposlila dovoljan broj radnika koji bi je trebali nadgledati.

Pod istragom je zasad troje ljudi – Luana Coppini, vlasnica tvrtke, njezin suprug Daniele Faggi te voditelj održavanja Mario Cusimano.

Sve više ovakvih slučajeva
Luanin slučaj nije jedini. Lokalni mediji javljaju kako je prije samo tri mjeseca na sličan način stradao mladić Luanine dobi.

U drugoj tvrtki, Textprint, radnici štrajkaju već mjesecima – jednom od njih je stroj odrezao dio prsta., prenosi index.

“Nitko nas nije naučio kako koristiti strojeve”, rekao je.

Sve je eskaliralo kad su nepoznati počinitelji ispred Texprinta letvama isprebijali radnike koji su štrajkali, pišu Notizie di Prato.

Iz tvrtke se pravdaju.

“Nismo unajmili nikakve zaštitare, nismo nikome rekli da ih tuku. To su, možda, neki naši radnici izgubili strpljenje”, rekli su iz Texprinta.

Prema Tužilaštvu u Pratu, pod vodstvom Giuseppea Nicolosija, Luana D’Orazio ne bi umrla da je tvrtka primijenila zakonske mjere zaštite.

La Repubblica piše kako je Luanin lik ovjekovječen na muralu u rimskoj gradskoj četvrti Pigneto.

“Luana, tekstilna radnica, 22 godine, ubio ju je kapitalizam. Žrtva je izopačene industrijske logike zasnovane na profitu. Nećemo je zaboraviti”, napisali su aktivisti tamošnjeg socijalnog centra na Facebooku uz sliku njezina murala.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh