Crna hronika

Dvoje poginulo, a 317 povrijeđeno u pucnjavi kojom se slavila Asadova pobjeda

Sa 95.1 posto osvojenih glasova dobio je novi sedmogodišnji mandat

proslava - Hina

Najmanje dvoje ljudi je poginulo, a 317 je povrijeđeno u pucnjavi kojom se slavila pobjeda sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na izborima.

Žrtve su ubijene mecima koje su Asadovi pobornici pucali nasumično, između ostalog, u prijestolnici Damasku i u sjevernom gradu Alepu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Poginuli su mladi muškarac i dijete u Alepu, prenosi ta organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Al-Asad je na izborima u srijedu četvrti put pobijedio na izborima, osvojivši 95.1 posto glasova i dobivši novi sedmogodišnji mandat. prenosi Avaz

Opozicija i zapadne države te su izbore, koji su se održali na područjima pod kontrolom sirijske vlade i na kojima se moglo birati između tri kandidata, proglasili farsom.

Asad je na izborima 2014., prvima s više kandidata, osvojio 88.7 posto glasova, piše njemačka agencija dpa. On Sirijom vlada od 2000., a vlast je preuzeo od svog oca Hafeza koji je vladao od 1971. do 2000. godine.

Asadovo predsjedništvo obilježeno je ratom koji je počeo 2011. mirnim protestima, koji su se potom pretvorili u krvav sukob u koji su se uključile i svjetske sile. Asad je uz pomoć Rusije i Irana pobijedio u borbi protiv snaga pobunjenika te vratio kontrolu nad oko 70 posto sirijskog teritorija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh