Crna hronika

U Sarajevu preminuo poznati muzičar Nihad Krečo

U Sarajevu je u 44. godini preminuo poznati muzičar Nihad Krečo.

Nihad Krečo - Radiosarajevo

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik Eldin Huseinbegović.

– Nažalost, napustio nas je Nihad. Već duže vremena bio je bolestan. Bio se oporavio i svi smo se nadali da je pobIjedio. Nažalost, tužnu vijest mi je javila njegova majka – rekao je za Faktor Eldin Huseinbegović.

U bogatoj muzičkoj karijeri Nihad Krečo sarađivao je sa mnogim poznatim muzičkim imenima iz naše zemlje kao što su Hari Varešanović i Eldin Huseinbegović.

Nihad Krečo se školovao u Sarajevu, gdje je završio Muzičku akademiju Univerziteta u klasi prof. Nede Stanković. Specijalizirao se tokom 2000/2001. godine na Kraljevskoj akademiji u Stockholmu, u klasi prof. Stefana Lindgrena. Dobitnik je tri prve nagrade na takmičenjima učenika i studenata FBiH. prenosi “Index

Imao je koncerte u zemlji i inostranstvu (Švedska, Češka, Izrael, Grčka, Kanada, Francuska i Njemačka,Turska), nastupao je sa Sarajevskom filharmonijom i snimao za Federalnu Televiziju BiH i TV Sarajevo.

Pohađao je majstorske kurseve u Grčkoj, Švajcarskoj, Izraelu, Kanadi i Švedskoj, u klasama Alain Lefevrea, Victora Rosenbaum-a, Jean-Paul Sevilla-e i Augusta Hautbo-a.Tokom ljeta 2002. godine pohađao je ljetnu školu na Američkom konzervatoriju u Fontenblaeu (Francuska), u klasama prof. Frederica Agassi-a, Philipa Bianconi-a i Xu Zhang-a.

Postdiplomski studij završava 2006. godine u klasama prof. Nede Stanković i prof. Borisa Kraljevića. Bio je zaposlen na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu kao vanredni profesor na glavnom predmetu klavir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh