Crna hronika

Reis Kavazović o Divjaku: “Zračio je posebnom energijom koja kao da nije od ovog svijeta”

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović dao je izjavu povodom smrti generala Jovana Divjaka.

Reis Husein Kavazović - Vijesti.ba

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović dao je izjavu za Radio Sarajevo povodom smrti generala Jovana Divjaka.

Podsjetimo, penzionisani general Divjak preminuo je u četvrtak u Sarajevu, u 84. godini.

Bio je drag čovjek, veliki humanista, borac protiv zla. Zračio je nekom posebnom energijom koja kao da nije od ovog svijeta. Neka počiva u miru na bosanskoj zemlji koju je volio i za koju se žrtvovao.

Ostat će u našem sjećanju kao častan oficir i primjer generacijama koje dolaze“, kazao je reisul-ulema Kavazović.

General Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu. Završio je 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu, te je dužnosti oficira vršio u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Tokom rata izvršavao je funkciju brigadnog generala Armije RBiH i pomoćnika načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Jovan je bio jedan od osnivača i inicijator ideje o stvaranju Udruženja Obrazovanje gradi BiH u koje je ugradio svoj životni rad i sebe. Bio je njegov izvršni direktor. Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina.

Nosilac je velikog broja priznanja za društveno – koristan i humanitarni rad a najvažnija su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Legija časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plaketa Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija), Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir)…

Svoj doprinos je dao na brojnim međunarodnim konferencijama i seminarima, zalagao se za poštivanje dječjih i ljudskih prava kao i za kvalitetno i potpuno obrazovanje. Francuski i italijanski izdavači štampali su mu knjigu Sarajevo, moja ljubav koja govori o njegovom životnom putu i ratnim događajima u BiH a autor je knjige Očekujući istinu i pravdu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh