Crna hronika

Potresno svjedočenje: Majka je Ramzu istjerala iz kuće, a ona se vratila i ubila je sjekirom

Saslušana dr. Vaska Drašković, koja je kazala da je optužena bila svjesna u vrijeme zločina.

Ramza Karajčić -Screenshot

U Okružnom sudu u Bijeljini jučer je nastavljeno suđenje Ramzi Karajčić (63) iz Kozluka kod Zvornika koju optužnica tereti za svirepo ubistvo majke Namke Kokić (83), a koje se dogodilo 25. avgusta 2020. godine u porodičnoj kući u Kozluku.

Stalne svađe
U nastavku glavnog pretresa svoj nalaz iznijela je i obrazložila Vaska Drašković, neuropsihijatar, koja je optuženu predstavila kao “jednostavnu strukturu ličnosti, sa specifičnim stilom življenja”.

Nakon dva razgovora s optuženom, primijetila sam da se sjeća pa nakon toga ne sjeća svog čina. Rasla je u porodici gdje je majka bila glavni faktor, pomalo nasilna i agresivna osoba. Nakon izlaska iz zatvora zbog ubistva muža, prvih mjeseci se dobro slagala s majkom, ali kasnije nastupaju svađe. Majka joj je prijetila da će je istjerati iz kuće. Svađale su se i mirile i tako su i živjele – kazala je Drašković.

Ona je izjavila da su se majka i kćerka svađale i kritičnog dana te da ju je majka istjerala iz kuće.

– Otišla je kod snahe, u kuću u istom dvorištu, popila kafu, te se nakon dvadesetak minuta ponovo vratila u kuću u kojoj je živjela s majkom. Posvađale su se, Ramza je uzela sjekiru, okrenula se i udarila majku. Više se, kako je izjavila, ničega ne sjeća. Otišla je u policiju i prijavila ubistvo majke – izjavila je dr. Vaska Drašković, istaknuvši da se kod optužene primjećuje diferentna, dozirana amnezija koja se odnosi na taj kritični događaj.

Upućen prigovor
Drašković je navela da je optužena bila svjesna u vrijeme izvršenja ubistva, bez psihotičnosti, te da je emocionalno hladna i procesno sposobna da prati suđenje.

Branilac optužene po službenoj dužnosti, advokat Duško Marjanović uputio je prigovor na nalaz dr. Drašković, nagovijestivši da će i odbrana angažirati svog vještaka neuropsihijatra kada za to dođe vrijeme. Suđenje se nastavlja 22. marta saslušanjem svjedoka Tužilaštva.

Pomračenja svijesti nije bilo
Dušan Marjanović je, navodeći situaciju kada je Ramza izjavljivala da će skočiti u Drinu jer ju je majka istjerivala iz kuće, pitao dr. Drašković može li se, ipak, govoriti o privremenoj neuračunljivosti, odnosno o ubistvu iz afekta, koji je kulminirao u kritičnom trenutku “eksplozijom potisnutih afekata”.

Drašković je to negirala, istaknuvši da afekt bude i prođe te da suženja, odnosno pomračenja svijesti nije bilo, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh