Crna hronika

Čitav grad zna ko je ubio Dženana Memića? Ali zašto niti nakon skoro 5 godina se ne spominje ime?

Ko je onda mladića (22) kojeg opisuju da je bio “kao zlatna jabuka”, čestiti, vrijedan, pošten?

Nedžad Latić - Doznajemo.com

Jučerašnja pomalo spektakularna akcija bosanskohercegovačke državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pretresi i privođenja zbog navodnog ometanja istrage smrti tada 22-godišnjeg mladića Dženana Memića, još jednom je fokus zanimanja javnosti usmjerio na ovaj slučaj o kojem se niti nakon skoro 5 godina ne zna puna istina, a u koji su upetljani i javnost i policija i pravosuđe i politika…

Čini se da državno Tužilaštvo BiH, koje je ranije preuzelo istragu od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo ima prilično jake dokaze da je od samog početka, odnosno od Dženanove smrti u drugom mjesecu 2016. godine, bilo ometanja istrage i da je u to bio upetljan sam tadašnji vrh policije u Sarajevu. Moglo bi se pokazati da je u prikrivanje čak bio umiješan i dio zdravstvenog sistema u glavnom bh. gradu?!

Međutim, možda i ključno pitanje i dalje ostaje bez odgovora.

Ako je manje-više jasno da je bilo prikrivanja dokaza i ako je to učinjeno da bi se smrt Dženana Memića prikazala kao saobraćajna nesreća, a ne ubistvo – ko je onda ubio tog mladića kojeg opisuju da je bio “kao zlatna jabuka”, čestit, vrijedan, pošten?

DŽENANOVA FAMILIJA ne želi javno uprijeti prstom ni u koga, iako navodno znaju mnogo više od onoga o čemu govore u medijima. Arijana Memić, sestra, ovako je to objasnila u programu N1:

– Mi mnogo toga znamo već jako dugo, ali oprostit ćete nam i vi i građani što ne smijemo da govorimo više. Ako mi ne kažemo ime ubice, to nije jer nismo osvetnici, nego porodica koja zahtjeva od nadležnih organa da rade svoj posao na legalan način…

NEDŽAD LATIĆ, bosanskohercegovački pisac, novinar i političar, svojedobno je izazvao nezapamćen interes javnosti tekstom koji je objavio na The Bosnia Times, a u kojem je citirao svoj izvor koji je tvrdio “da je jedan od aktera ubistva Dženana Memića sin jednog od najopskurnijih SDA-ovih tajkuna koji posjeduje enormno bogatstvo”.

…nije da me poznanik nije ubijedio da je zaista njegov sin akter ubistva i da su istražni organi svjesno i namjerno, kao i u nekoliko slučajeva ranije kad su u pitanju “saobraćajke” s tragičnim posljedicama, skrenuli istragu u pogrešnom smjeru i optužili, a potom i osudili neke Rome, pisao je prije četiri godine Latić, prenosi portal Doznajemo.

A, zar priča o fatalnoj ljepotici s Ilidže, u koju se zaljubljuje sin iz imućne porodice, koja je svakako na sumnjiv način stekla bogatstvo, a ona ga odbija i izlazi sa drugim momcima, poput ljepuškastog i kuražnog mladića Dženana, koji se ne boji prijetnji ljubomornog nasilnika, ne zaslužuje knjišku obradu?!

A pošto priča ima tragičan svršetak s backgroundom koji može oslikati svu političku tamu i beznađe koje se nadvilo nad “Zlatnom dolinom”, kako Srđan Vuletić vidi Sarajevo, zar to ne bi mogla biti građa za ozbiljan političko-kriminalni triler?! Još ako se uzme simbolika Vrela Bosne, kao mjesta radnje, priča bi mogla imati revolucionarnu poruku ko stvarno vlada “Vrelom Bosne”! – poentirao je u spomenutom tekstu.

“PRVI OSUMNJIČENI” IMA ALIBI!?

U mnogim kuloarskim pričama o smrti Dženana Memića, kao osumnjičeni” spominjao se mladić po imenu Muamer Budnjo. Međutim, u okviru svoje istrage Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) utvrdilo je da Budnjo nije bio u BiH u noći stradanja (08.02.2016.) Dženana Memića, već u Njemačkoj. Tužilaštvo KS se svojedobno obratilo javno navodeći kako je iz prikupljanjih dokaza utvrdilo:

– Muamer Budnjo je od 07.02.2016. do 10.02.2016. godine boravio van BiH. To potvrđuje dokument Granične policije BiH i pasoš Muamera Budnje o prelasku državne granice između BiH i Hrvatske, te Hrvatske i Slovenije, kako u odlasku tako i u povratku.

– Dakle, 07. februara 2016. godine napustio je BiH, a u BiH ušao 10. februara 2016. godine.

– Državnu granicu između BiH i Hrvatske prešao je 07.02.2016. godine, u 12:34 sati preko graničnog prelaza Brod, a 10.02.2016. godine u 02:18 sati vratio se u BiH preko istog graničnog prelaza.

– Dana 07.02. i 09.02.2016. godine, u odlasku i povratku, koristio je granične prelaze Bregana – Obrežje prilikom ulaska iz Hrvatske u Sloveniju i obratno.

– Iz izvoda po tekućem računu Muamera Budnje utvrđeno je da je 07. 09. i 10. februara koristio svoju VISA kreditnu karticu za plaćanje autocesta u EU.

– Iz izvoda po business master kartici utvrđeno je da je 07.02.2016. godine, platio hotelske usluge Hotela “Ramada” u Minhenu.

– Iz sadržaja elektronske kopije računa hotela vidljiv je datum dolaska Muamera Budnje u hotel, kao i trajanje rezervacije.

– Nadalje, utvrđeno je da je Muamer Budnjo bio na sastanku s njemačkom advokaticom Stephanie Brunner iz Minhena 8. i 9. februara 2016. godine u njenom uredu u Minhenu zbog sudskog spora na tamošnjem sudu. To potvrđuje i izjava njemačke advokatice i dva svjedoka koja su prisustvovala sastanku. Potom, orginalni ugovor, koji je potpisan između Muamera Budnje i navedene njemačke advokatice u njenom uredu u Minhenu 09.02.2016. godine.

– Prema sadržini originalnog računa za akontaciju od 1.190 eura, advokatica Stephanie Brunner je 9. februara 2016. godine zaprimila navedeni iznos koji joj je platio Muamer Budnjo.

– Telefonski listing BH Telecoma od 01.02.2016. do 29.02.2016. godine, potvrđuje da je Muamer Budnjo koristio usluge roaminga.

– Muamer Budnjo posjeduje račun za kupljene lijekove od 8.2.2016. godine u 10,33 sati, Centrum apotheke Minhen; račun za kupljenu jaknu od 8.2.2016. godine u 19,08 sati u robnoj kući “Oberpollinger”; račun za kupljene parfeme od 9.2.2016. godine u 15:58 sati parfimerija “Muller”.

– Sve ove navode je potvrdio i njegov prijatelj sa kojim je Muamer Budnjo zajedno napustio i vratio se u BiH, te boravio u Njemačkoj, u Minhenu; sadržina njegovog pasoša, dokument Granične policije BiH i računi u elektronskoj formi, prenosi portal “Doznajemo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh