Crna hronika

Haotična situacija u kampu Lipa, migranti pale šatore i psuju državu BiH

U migrantskom kampu Lipa kod Bihaća oko 11 sati došlo je do velikog požara u jednom smještajnom objektu, a vatra se zatim počela lančano širiti. Pripadnici IOM-a su se povukli iz kampa.

Požar Bihać - N1

Prema riječima Nataše Omerović, koordinatorice šatorskog kampa, požar je najvjerovatnije izazvan ljudskim faktorom, a na teren su sada stigli vatrogasci i policija.

“Nismo sigurni koji je obim štete, znamo da je požar krenuo iz smještajnog dijela. Kako vidimo, lančano se dalje pale šatori i mislim da je sada riječ o vandalizmu. Migranti su izrevoltirani i ljuti, sada psuju državu, to se jasno čuje”, kazala je za “Klix.ba“.

Podsjeća da je IOM danas planirao povlačenje s ove lokacije i gašenje servisa u 11 sati, ali je vandalizam počeo i prije toga.

Kako saznajemo, pored 1.350 migranata u kampu, oko kampa se nalazi još blizu dvije stotine migranata. Svi oni će najvjerovatnije krenuti put šume ili okolnih naselja s obzirom na to da država BiH nije osigurala adekvatan smještaj za hiljade migranata uoči zime.

Lokalni mediji javljaju da je u kamp stigao i šef IOM-a u BiH Peter Van Der Auweraert.

UN u BiH ranije je danas izrazio zabrinutost zbog izostanka prihvatljivih rješenja za zimsko opremanje šatorskog privremenog prihvatnog centra za migrante Lipa kod Bihaća, čije efektivno zatvaranje, neophodno iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga, negativno utječe na više od 1.200 ljudi u pokretu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh